Fråga experten: Vad är effektfaktor?
Effektfaktor är ett mått på hur effektiv användningen av energin är. Av den strömmen som du använder kommer nämligen inte allting till nytta.
I en last finns en kraft upptagen. Denna är en produkt av spänningen och strömmen. Är spänningen och strömmen i fas är lasten resistiv. All kraft kommer då till användning. Är lasten däremot reaktiv hamnar ström och spänning ur fas. Strömmen kan då flyta men kan inte komma till användning fullt ut. En rent resistiv belastning har effektfaktor 1 och fasvinkel 0, medan en ren reaktiv belastning har en effektfaktor på 0 och en fasvinkel på 90.
Man kan alltså förklara det så att effektfaktorn visar hur mycket av den ström som du använder som faktiskt kommit till nytta. Väljer man att enbart mäta ström vet man hur mycket som gått åt, men inte hur mycket som egentligen kommit till användning.
Aktiv, skenbar och reaktiv effekt
Till höger ser du en bild på hur sambandet mellan aktiv, skenbar och reaktiv effekt fungerar. Den aktiva effekten mäts i watt och är den delen som används. En effektmätare mäter enbart den ström som är i fas med spänningen, alltså den som inte är fasförskjuten.
Den reaktiva effekten förekommer i de fall där ström och spänning är fasförskjutna. Denna del mäter man i voltampere reaktiv och är alltså den delen som inte kommer till användning. Den skenbara effekten är produkten av ström och spänning som måste användas från elnätet för att få tillgång till den aktiva effekten. Den delen mäter man i voltampere.
Kostnadsbesparing med bättre effektfaktor
Fasvinkeln är ett mått på den fasförskjutning som förekommer mellan ström och spänning. Den är alltså ett mått på hur effektivt energin används. Vissa elbolag kan ta ut högre avgifter om användaren har tillämpningar med en låg eller eftersläpande effektfaktor. Anledningen är att elnätet och utrustningen för överföring av elen måste överdimensioneras för att kunna hantera den skenbara effekten, alltså summan av den reaktiva och aktiva effekten. Samtidigt blir konsumenterna enbart fakturerade för den aktiva effekten, alltså antalet förbrukade kilowattimmar.
Genom att ha en bättre effektfaktor kan det leda till betydande kostnadsbesparingar.
Mät med energilogger
Genom att mäta spänning och ström med vår Energy Logger räknas effekt och effektfaktor fram med stor noggrannhet. Detta gör att loggern passar utmärkt för mätning av en byggnads eller en enskild maskins förbrukning. Den inspelade datan kan sedan användas för att göra en profil över energianvändningen, avgöra när en maskin eller delar av den används och felsöka problem med strömförsörjningen.
I vår mjukvara EasyView Pro är det enkelt att räkna fram sin effektfaktor efter mätning med annan logger.
Vill du ha tips och nyheter från oss direkt i din mail? Prenumerera på vårt nyhetsbrev här.
Källa: Mynewsdesk