5 frågor och svar om säkerhet på lekplatser
Under våren blir lekplatserna runt om i landet alltmer belastade av lekande barn. Att lekplatser slits är naturligt. Därför är det viktigt med regelbundna kontroller för att undvika olyckor.
1. Vad finns det för krav på säkerheten?
Enligt PBL ska lekplatser genomgå underhåll för att minska risken för skador. Vilka krav som finns är specificerade i Boverkets byggregler (BBR). Förutom att fasta lekredskap ska vara monterade och bli underhållna för att begränsa personskador ska lekplatser också ha ett stötdämpande underlag.
2. Hur vet man att lekplatsen är en säker plats?
Att saker har gått sönder är relativt enkelt att upptäcka. Att det stötdämpande underlaget håller måttet är ibland svårare att bedöma med blotta ögat, i alla fall när det gäller stötdämpande mattor. När det gäller sand eller bark finns ett angivet djup för att det ska vara godkänt. Gummimattor är svårare att bedöma skicket på utan att först göra en HIC-mätning (Head Injury Criterion).
3. Hur kontrollerar man underlaget?
I hela Europa gäller samma regler för stötdämpande underlag. Reglerna är baserade på EU-standarden EN 1177. Den svenska standarden heter SS-EN 1177.
Fråga experten: Varför bör jag kontrollera underlaget på lekplatsen?
Reglerna gäller för alla offentligt tillgängliga lekplatser men också för förskolor, skolor, bostadsrättsföreningar och parker med mera. Även om lekplatsen från början inte konstruerades efter standarden bör den testas för att uppfylla kraven för den kritiska fallhöjden. Enligt Boverket bör en sådan provning utföras av någon med erfarenhet och resurser för sådana tester.
Vi på Intab kan hjälp till med HIC-mätningar.
Hur ofta ska lekplatsen genomgå en besiktning?
Det finns inga direkta krav på hur ofta du ska besikta en lekplats. Det finns dock krav på att lekredskap och underlag alltid ska vara säkra. Varje år skadar sig cirka 18 000 barn så pass allvarligt på lekplatser att de behöver åka till akuten, enligt Sveriges Radio Värmland. Det visar på vikten av att upprätthålla hög säkerhet på lekplatsen. Det är därför en god idé att utföra kontroller regelbundet. Gör en plan för kontrollerna för att undvika att barn råkar ut för skador. Regelbunden besiktning av lekplatser ingår i miljöbalkens krav på egenkontroll för fastighetsägare.
Ska nya lekplatser också kontrolleras?
När det gäller HIC-mätningar är det inte enbart aktuellt på äldre lekplatser. Även vid nyinstallation är det lämpligt med kontroll av underlaget. Innan montering på plats är det stötdämpande underlaget ofta testat av leverantören. Många förlitar sig på resultaten från dessa tester. Det är dock bra att mäta när underlaget väl är på plats för att veta hur stötdämpningen fungerar. Sker montering felaktigt kan de stötdämpande egenskaperna bli sämre.
Läs mer om vår HIC-mätare här.
Vill du ha nyheter och tips från oss direkt i din mail? Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev här.