Sveriges sektor för bostäder och service står för ca 40% av landets energianvändning. För några år sedan beslutade regeringen att energianvändningen ska halveras i bostäder och lokaler fram till år 2050.
I en rapport från Elforsk har olika personer i bostadssektorn intervjuats för att ge sin bild av jobbet med energieffektivisering. Rapporten visar på möjligheter, problem, och förutsättningar för att nå det uppsatta målet.
Potentialen för energieffektivisering av värme uppskattas till 10-20 % i de byggnader där inte energieffektiviseringsåtgärder genomförs. Enligt rapporten bedöms varje grads temperaturhöjning inomhus öka energianvändningen med 5%.
”Vi har sparat en miljon kilowattimmar
på att se över så att det inte finns lokaler där
värme och ventilation bara står och går.“
Ett annat effektivt sätt att minska elkostnaderna är att byta till snålspolande armatur med luftinblandning för att minska tappvarmvattenbehovet. Tappvattnet står för en stor andel av den totala elkostnaden i en lägenhet. Med en sådan åtgärd minskas behovet med över en tredjedel.
Utan de boendes engagemang är det svårt att nå de uppsatta målen om en halvering av energianvändningen. Genom att ha en öppen dialog skapas delaktighet och förtroende.
Stor potential
Det finns många sätt att spara el, genom att utnyttja värme och kyla effektivt och effektivisera användningen av apparater kan elkostnaden minskas markant.
Ofta pratar man om att 10% är byggkostnad och 90% är driftskostnad under byggnadens livstid.
– Det är där den verkliga potentialen finns, inte i nyproduktionen, säger Jonas Tannerstad, ska man effektivisera på riktigt ska fokus vara på de hus som redan är byggda och på att få dessa tekniska system att fungera som det var tänkt. Det är där mätningar och analyser gör störst nytta, tycker Tannerstad och fortsätter:
– Därför är det väldigt angeläget med mätningar. Allt handlar om mätning och visualisering. Detta fortfarande efter så många år i vårt systematiska energiarbete.
Källor:
Energieffektivisering av flerbostadshus
Hej!
Jag bor i en bostadsrättsförening i Göteborg med flerbostadshus från 1950-talet.
Vet ni var jag kan hitta tips och förslag på hur vår bostadsrättsförening kan bli mer klimatsmart?
Skulle gärna vilja ha förslag på konkreta åtgärder som t.ex. att installera bergvärme, installera solceller, byta ut glas, tilläggsisolera etc. Helst med någon form av prioritering mellan dem, eller jämförelser kostnad/nytta.
En tilläggsfråga, kan man söka bidrag eller ersättning för att genomföra åtgärder för att få till ett mer klimatsmart flerbostadshus?
Tack på förhand!
Vänliga hälsningar, Martin Estlund