Så bör skörden förvaras
Copyright: YLE/Trädgården på Strömsö |
Förvaring i jordkällare är idealiskt för grönsaker. Morötter, rödbetor, kålrot, vitkål och purjolök är de grönsaker som främst lämpar sig för vinterförvaring.
Vilken temperatur som är lämplig för förvaringen varierar något. Noll grader är idealiskt för morötter, kålrot, vitkål och rödkål medan rödbetor trivs bäst vid två plusgrader. Purjolök kan med fördel bli lite frostbiten med en halv till en minusgrad och potatis är lämpligt att förvara vid fem grader.
Lämplig fuktighet vid förvaring är 95 procent. Ventilationen ska vara god.
I kylskåp kan grönsaker ibland bli mjuka. Detta beror på att det är för torrt så att grönsakernas egen vätska avdunstar. Att förvara grönsaker i plastpåse med små andningshål hjälper.
Fuktigheten vid förvaring är alltså viktig. Det är även viktigt att undvika köldskador. Dessa resulterar i att vätskan i rotsakerna expanderar när den fryser och att cellerna sprängs. När rotsaken sedan tinar blir den blöt och cellsaften blir grogrund för bakterier. Vissa grönsaker tål dock frost och kan därför skördas på vintern, exempelvis grönkål och palsternacka. Det man bör tänka på är att de inte går att lagra efter skörd i minusgrader.
En annan viktig sak att tänka på är att hålla äpplen skilda från rotsakerna. Äpplen innehåller etylen som gör att andra frukter och grönsaker mognar fortare.