4 vanliga misstag vid mätning
Glömmer byta batteri
Det låter kanske som ett lättvindigt misstag att ta upp, men en av de vanligaste svaren på era frågor är att det behöver bytas batterier. Detta kan i vissa fall skapa problem i ett projekt eller vid ett planerat mätarbete, när man inte haft batterier till hands. Skapa rutiner att byta batterierna i din logger varje år. På de flesta loggers kan du göra detta själv. Det går också bra att lämna in dem på service hos oss.
Här kan du se vårt utbud av batterier och servicekit till din logger.
Detta leder oss in på nästa punkt- kalibrering. Om du har en rutin att kalibrera dina loggers regelbundet byter vi även batteriet när du skickar in dem så du slipper tänka på det.
Vikten av att kalibrera
En del kunder upplever kalibrering som något onödig, dyrt och jobbigt att komma ihåg. Vi förstår tanken. Men något som är dyrare är att analysera och dra slutsatser från felaktig data. All mätutrustning driver med tiden och kalibrerar man regelbundet så får man en känsla för hur instrumentet beter sig över tid.
Läs gärna mer om kalibrering:
- Vad är det för skillnad på kalibrering och justering?
- Varför ska jag kalibrera mina loggers, de verkar fungera fint ändå?
Felplacering av loggers
Placeringen av loggern är väsentlig för att mätningen ska bli korrekt. Se till att loggern befinner sig där du vill att den ska mäta. I vistelsezonen. Att sätta en CO2-logger i takhöjd kommer inte ge dig information om hur halten av CO2 är i andningshöjd. Tänk då också på att andningshöjd är olika beroende på verksamhet. Förskolor är ett exempel på verksamhet där en CO2-logger bör placeras lågt.
När det kommer till temperaturmätningar i bostäder finns det ganska konkreta riktlinjer kring detta, då det är lätt hänt att mätningarna annars blir felaktiga. Detta kan du läsa mer om i vår Inomhusklimatmanual.
Samplar för ofta eller för sällan
Det är ganska vanligt att användare ställer in ett onödigt tätt samplingsintervall, utan att tänka igenom vad det tillför analysen. Många gånger innebär det ett överflöd av data. Ett undantag är stötar som istället ofta mäts för glest.
Varje logger och givare har en tidskonstant att ta med i beräkningen. Exempelvis en Tinytag Plus 2 med intern temperaturgivare har en tidskonstant på 25 minuter innan temperaturen har uppnått 90% av förändringen. Det innebär att det inte är någon poäng att mäta oftare med den modellen. Det löser man enkelt med en extern givare som visar betydligt snabbare förändringar.
Vad är ett lämpligt samplingsintervall? – med riktlinjer för olika mätstorheter
Bra läsning
- Vad behöver jag tänka på innan jag startar ett mätprojekt?
- 3 misstag vid köp av dataloggers