tisdag 25 oktober 2016

Kalla fötter

Varifrån kommer egentligen uttrycket kalla fötter? Och finns det en bakomliggande, fysiologisk orsak till begreppet? 

Det frågade sig de populära programledarna för tv-showen Mythbusters; Tory Belleci, Kari Byron och Grant Imahara. I varje avsnitt undersöker de nämligen moderna myter. Med värmesensorer på sina fötter utsatte de sig för att exempelvis svälja insekter, ta en spinn i ett stuntflygplan och att ha spindlar krälande på sig.

Höjdrädde Tory Bellecis fötter visade en knapp förändring under hans flygtur. För Kari Byron och Grant Imahara däremot blev resultaten annorlunda. När de utsattes för sina värsta fobier reagerade deras fötter med att sjunka flera grader i temperatur.

Om det här berodde på att spindlar och insekter är värre än höjder, det förtäljer inte resultaten. Däremot kan man absolut finna en koppling mellan rädsla och fottemperatur. Den kan bero på att blodkärlen i kroppen stramas åt när människor blir skrämda och därmed minskar också blodflödet. På så vis sjunker temperaturen. Läs mer här.

Undersökningen visar med andra ord att ”kalla fötter” är mer än ett talesätt. Den visar dessutom att det verkligen går att mäta vad som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar