5 saker att tänka på när du ska hitta eltjuvar
1. Gör en energikartläggning
Med en kartläggning kan energikostnaderna minska med 5-10 % på ett par års sikt.
Det gäller att ifrågasätta sina kostnader, och inte bara tro utan att faktiskt mäta. Energibyrån på Gotland gjorde en energikartläggning för ett industriföretag som trodde sig ha koll på sin förbrukning. Det visade sig att företaget kunde spara en miljon kronor per år.
Genom att göra en energikartläggning har ni en bra utgångspunkt för att se potentialen i just er verksamhet. Energikartläggningen kommer kunna användas som ett underlag i beslut och ge er en hint om vilka åtgärder som skulle vara mest lönsamma för er. Kartläggningen ligger också ofta till grund för framtida investeringar.
Här kan du läsa Energimyndighetens riktlinjer om hur man kan skriva en energikartläggning.
2. Se nyttan med att hitta eltjuvar
Det är inte enbart en ekonomisk nytta att se över sin elanvändning, även om det finns många fall där just detta är tydligt. Örebrobostäder är ett företag som lyckats med sitt energiarbete. Med Jonas Tannerstad i spetsen lyckades Öbo nå sitt mål- att sänka förbrukningen med 25 procent. Målet nåddes redan 2013, två år tidigare än beräknat.
“De förväntade storförbrukarna är ofta marginella om du ser till helheten. De största elbovarna har förvånande nog varit de mindre, dolda elförbrukarna”, kommenterade Jonas då.
Det finns dock många fördelar med ett väl fungerande energiarbete. Arbetar företaget systematiskt och strukturerat med detta är det proaktivt och står rustat inför framtiden och eventuella skärpta lagkrav.
En annan stor nytta är ur miljösynpunkt. I Sverige går exempelvis 40 procent av förbrukning till uppvärmning av byggnader.
3. Mät under längre perioder för att se mönster
Genom att mäta under en längre period kan du se hur förbrukningen ändras över tid. Du kan jämföra olika perioder och analysera vad som gör att förbrukningen ändras. På så sätt kan du även hitta eltjuvar. Efter åtgärder är det sedan intressant att se hur mycket den verkligen besparingen blivit.
Fjärrmätning är ett effektivt sätt att mäta, där du var som helst kan kika på din data istället för att regelbundet behöva åka ut till din mätstation.
4. Involvera alla
Förankra tankarna runt arbetet med energieffektivisering hos samtliga på företaget. Med en positiv ledning som sätter tydliga mål och personligt engagemang för frågorna bland medarbetarna är det lättare att lyckas.
I t.ex en bostadsrättsförening är det en bra idé att upplysa om arbetet som görs. På så sätt kan du inspirera och engagera de boende i detta arbetet, och visa på vad det skulle innebära med minskade elkostnader. Kanske betyder det pengar över för upprustning av en lekplats, eller nya förmåner till de boende på annat sätt?
5. Utbilda
Varför ska man arbeta med energifrågor? Vad är nytta för ert företag? Hur gör man för att mäta energi? Hur ska vi göra för att hitta eltjuvar i våra lokaler?
Fundera på vad du och dina medarbetare behöver få fördjupade kunskaper i för att mer effektivt kunna utföra ert arbete. Som nämnts ovan är det viktigt att alla är involverade i arbetet för att få ett lyckat utfall.
När det kommer till att mäta krävs det goda kunskaper om hur data ska analyseras för att kunna se samband och potentiella förbättringsmöjligheter. Läs mer om utbildning hos oss på Intab. Vi har stor erfarenhet av kurser i analys och optimerad mätning.
Läs också 5 tips för att minska värmekostnaden.