Elpriset har ökat med 70% sedan ifjol, dags att börja energieffektivisera?
Vad gör ni för att hantera de högsta elpriserna på åtta år? Genom att mäta elanvändningen under året får du en god inblick i vad, när och varför kring elförbrukningen. Det är mer angeläget än någonsin att försäkra sig om att energin används effektivt- på kontoret, i industrin, i bostäder och fastigheter.
Det varma vädret och vattenbristen innebär ett stort underskott i bland annat vattenbalansen. I våras uteblev vårfloderna som istället dunstade bort, och de stora mängderna snö som borde ha lett till stora vattenmängder, sögs upp av den torra marken.
Dessutom har reaktorer på elkraftverk tvingats ner i drift på grund utav för höga havstemperaturer(SVT). Detta innebär stor risk för att elpriserna kommer fortsätta att ligga högt även till vintern. Bristen på vind har dessutom inneburit mindre vindkraft, som är 15% av hela Sveriges energikälla.
Det finns mycket att göra för att få ner elkostnaderna. Det bästa knepet är helt enkelt att mäta.
Hur ser användningen ut över hela året?
En stark rekommendation är att mäta under hela året, för att då se avvikelser och mönster i elanvändningen.
Se även till att mäta utomhustemperatur, för att se samband mellan utetemperaturen och elanvändningen. Vissa år är varmare, vissa är kallare.
Att mäta under korta perioder brukar inte ge någon bra helhetssyn, utan talar bara om hur det är just precis nu. Det kanske är onödigt mycket ventilation igång under semesterperioderna?
Många väljer att bara mäta under vinterhalvåret. Men hur ser det ut på sommaren då? Behövs belysningen på samma sätt? Hur är det med ventilationen, är den igång lite väl mycket nattetid? Vad händer om ni ändrar rutinerna kring kylning av byggnaden? Står maskiner och går, vilket genererar värme som då måste kylas ner?
Snabba tips:
- Mät under hela året, inte bara punktinsatser då och då
- Logga utetemperaturen för att dra paralleller till detta.
- Ibland är det de små insatserna som lönar sig bäst
Genom att mäta ser du potentialen
Om du på måfå drar ner på förbrukning lite här och lite där, får du aldrig någon inblick i hur det såg ut, var det går åt mest, minst och framför allt var förändringen blivit som störst i förbrukningen.
Vem vet, det kanske är i ett källarutrymme det är lättast att energieffektivisera? Många människor letar efter stora energitjuvar, när det egentligen är kostnadseffektivare att hitta de små tjuvarna som då också med enkla medel kan minimeras eller helt stoppa.
Genom att förstå var det finns energiläckage kan du lätt se var det också går att jobba vidare.
Vad behöver jag?
En rekommendation är att göra en kartläggning över:
- belysning
- ventilation
- värme- och kylanordningar
- vattenförbrukning
Om du har koll på hur dessa ser ut i dag, är det också lättare att se hur det kan se ut längre fram.
En av våra populäraste loggers för elmätning är vår Energy Logger. Med den kan enkelt mäta din användning på specifika platser, dessutom kan du läsa av den momentant för att snabbt se aktuell situation. Detta gör den fenomenal att använda för att felsöka eller punktmäta på olika platser.
– Loggern är lätt att koppla in och den synkar sig helt av sig själv. Inga avancerade menyer och en enkel knapp för inspelning. Mätaren säljer in sig själv och är således snart betald. Det är mer än vad jag hade väntat mig, konstaterar Roland – som planerar att använda loggern på samma sätt i framtiden.
Läs hela användarexemplet där Roland Tullenborg berättar om hur han använder Energy Loggern i sitt arbete på RMT VVS & Fastighetsservice AB.
Vår nya batteridrivna GSM-logger, en fjärrlogger som är lätt att konfigurera och har flera olika utföranden. Bland annat finns det en variant med två pulsingångar och två digitala ingångar. med en sådan logger kan du hålla koll på elanvändning, och slipper tanka av datan. Den läggs istället upp på vår molntjänst Intab Cloud.
Varför ska man fjärrmäta? Det är ofta avbrotten i mätningarna och arbetet med att tömma och starta loggers som våra kunder belyser som det viktigaste skälet till att de byter till fjärrmätning.
Lästips:
- Fråga experten: Hur mäter man sin elanvändning?
- Behagligare inomhusklimat och lägre värmekostnader
- Vattenkonsumtion analyseras med hjälp av pulsloggers