5 tips för bättre inomhusklimat och lägre energianvändning på jobbet
Rätt inomhusklimat är viktigt. Inte minst på arbetet där många av oss spenderar en stor del av vår vakna tid.
Här kommer några tips för ett bra klimat på kontoret.
1. Styr inomhusklimatet efter bemanning
Det är viktigt att temperatur, fukt och koldioxidnivåer ligger på en bra nivå för antalet personer som vistas i lokalen. Under vissa perioder på dygnet är bemanningen hög medan det vid andra tidpunkter är betydligt färre personer i rörelse, exempelvis efter ordinarie arbetstid. Anpassa ventilation och värme efter arbetstider. Detta ger inte bara behagligt klimat under arbetstid, utan sparar också energi då ingen är på jobbet. En bra idé är även närvarostyrd belysning.
Mät med koldioxidloggers för att se om ventilationen är tillfredsställande. Du kan sedan räkna ut ventilationsindex. Mät även temperatur och fukt för att se hur variationerna ser ut under dygnet. Kanske finns utrymme att sänka temperaturen under vissa tider?
Här finns riktlinjer för inomhusklimat.
2. Håll dörren stängd
Hur temperatur upplevs är individuellt, därför är det svårt att hitta en temperatur som passar alla. Är du en person som vill ha kallare eller varmare än vad det är på kontoret, prova att stänga dörren. En stängd dörr hindrar nämligen både värme och kyla från att passera. Du kan alltså med enkla medel få en annan temperatur på ditt egna kontor än på resten av arbetsplatsen. För att se hur temperaturen varierar under dygnet, eller för att jämföra olika rum med varandra finns ett stort utbud av temperaturloggers.
3. Rör på dig
Skillnaden mellan att stå eller sitta och arbeta är två grader. Man blir varmare överlag genom att röra på sig. Välj exempelvis trappor i stället för hiss. Då sparar man dessutom energi och blir även piggare på jobbet.
4. Rensa filter
Smutsiga filter i luftkonditionering och ventilation försämrar effekten. Rena filter ger bättre verkningsgrad, och dessutom längre livslängd för systemen.
5. Tänk till angående konferensrum
Det är viktigt att inomhusklimatet är rätt i ett konferensrum, både vad gäller temperatur och koldioxid. Hur många som vistats i sådana lokaler brukar dock variera kraftigt. Försök att optimera klimatet efter bemanning, exempelvis genom CO2-mätningar.
Bonustips:
Genom att behovsstyra inomhusklimat och belysning kommer energianvändningen minska. Det finns säkert mer att spara in på. För att hitta eltjuvar, mät med en energilogger.
Hej Åsa Borg
Vi söker ett loggsystem till Bonadssalen i Unnaryd. Temperatur, luftfuktighet och kokldioxid/syretillgång i en lokal som är ca 100 m2 stor med 3 m till tak. Vi visar antika måleriföremål för en publik av varierande storlek och vill kunna redogöra för inomhusklimatets växlingar över tid vid olika många besökande.
Hembygdsföreningen har inte medel till avancerade och påkostade instrument så vi vore tacksamma för en offert inom ramen för ganska enkla ekonomiska ramar.
mvh Sören Kabell, ordf. Unnaryds Bonadsmuseum 🙂