För ljust, för mörk eller alldeles lagom
Visste du att vi människor får 80 procent av våra intryck via synen. För att se behöver vi ljus. Vad innebär då de olika ljusenheterna och vad ska man tänka på när det gäller belysning?
Hur mycket ljus som du behöver beror på vilken typ av aktivitet som du ska utföra. Synkrävande uppgifter kräver extra belysning. Är belysningen dålig kan det leda till besvär såsom huvudvärk och spänningar i nacke och rygg. Du kan även bli trött i ögonen.
Det är varken bra med för starkt eller för svagt ljus. Flimrande belysning kan leda till stressreaktioner och göra dig trött. Saknar rummet dagsljus kan även det leda till trötthet men också göra att du känner sig instängd.
Vana vid ljus
Vi människor är vana vid det ljus som normalt finns under dagen, 5 000 lux en grå vinterdag och 100 000 lux en solig sommardag. Genom belysning blir just styrkan normalt mellan 100 och 1 000 lux. Eftersom vi är vana vid ljuset under dagarna gör svag belysning oss i regel trötta. Enligt forskning är runt 30 procent av alla olyckor kopplade till bristfällig belysning, antingen direkt eller indirekt. Det är därför viktigt att se till att belysningen är tillfredsställande.
Vilken belysningsstyrka som rekommenderas beror på arbetsuppgifterna. Hos Arbetsmiljöverket finns mer information om detta.
Viktigt vid bevarande
Ljus spelar även roll i andra sammanhang, bland annat när det handlar om att bevara värdefulla föremål. För museer är det mycket viktigt att hålla koll på både ljusstyrka och UV-strålning. Det sistnämnda bryter ner utställningsföremål medan det synliga ljuset bleker föremål.
Det brukar vid bevarande vara viktigt att minska ljusstyrkan så mycket som möjligt samtidigt som man kortar ner exponeringstiden för ljus. Rörelsedetektorer är ett bra sätt att reducera ljusmängden. För att säkerställa ljusmängden mäter man mängden lux över tid och summerar luxtimmar årsvis.
Här är MSR-loggern ett bra instrument tillsammans med Easyview Pro som kan summera mätningar som till exempel görs varje minut till totalt antal luxtimmar per år.
Vad betyder enheterna
UV och lux är två skilda saker. Lux är det ljus som ögat kan uppfatta medan UV-strålning är skadligt men inte synligt. Lux, alltså ljusstyrka, är det man talar om när det handlar om belysning på arbetsplatser bland annat. Det är ljusets flöde mot en kvadratmeter yta.
UV-strålning grupperas i:
UVA (315-400 nanometer) skadligt, men tränger ej genom fönster
UVB (280-315 nanometer) skadligt, och tränger genom fönster
UVC (100-280 nanometer) mycket skadligt, men släpps inte igenom atmosfären
Den
Det som är mest relevant är UVB, då det är det som har störst påverkan på människor, djur och material. UVC är dock skadligast, men absorberas av atmosfären innan det når ner till jorden.
Fråga experten: Vilka krav kan jag ställa på belysningen på jobbet?