Fråga experten: Vilka krav kan jag ställa på belysningen på jobbet?
Olika typer av arbete kräver olika typer av belysning. Vilken typ av belysning som behövs är också beroende de arbetandes olika förutsättningar.
Synkrävande arbetsuppgifter kräver extra belysning. Exempel på detta kan vara ritarbeten eller när man läser liten text. Ålder spelar också roll och äldre personer behöver ofta starkare belysning än yngre.
Ljuset är viktigt för hur vi förstår omgivningen. Är ljusmiljön bra kan vi känna oss trygga och kan utföra arbetsuppgifter på ett bra sätt. Dålig belysning å sin sida kan ge besvär så som huvudvärk och spänningar i nacke och rygg. Du kan även bli trött i ögonen. Spänningarna uppkommer ofta på grund av att du vid dålig belysning tvingar anpassa kroppens läge för att se bättre. Problemen kan dock uppkomma utan att kroppens läge ändras.
Arbesmiljöverket skriver mer om ljus och belysning här.
Svag belysning kan ge problem
Både för svag belysning och för bländande ljus kan ge problem. Flimmer i belysningen kan leda till stressreaktioner, men kan också göra dig trött. Saknar rummet dagsljus kan det leda till trötthet och även kännas instängt och isolerat.
Det finns en tabell med värden som Arbetsmiljöverket rekommenderar angående ljusnivå vid olika typer av arbete. Där anges både allmän- och platsbelysning. Ofta behövs båda.
Här finns tabell och information om ljus på arbetsplatsen.
Planera ljussättningen
Att planera ljussättningen på en arbetsplats är mycket viktigt. Faktum är att en noggrant genomtänkt ljusmiljö inte bara ger en bättre arbetsmiljö utan även andra positiva effekter, till exempel en stimulerande arbetsplats. Några saker att tänka på är att ljuset är tillräckligt på rätt platser, att det inte bländar, att ljuset är jämnt över arbetsytan och att det inte är för stora kontraster mellan arbetsyta och omgivning.
För att mäta hur belysningen är på en yta mäter man illuminans. Lux är enheten för detta. Här hittar du loggers som mäter ljus.
Mer läsning på bloggen: