Håller maten rätt temperatur under transporten?
Att få maten hemlevererad blir allt vanligare. Det ställer dock stora krav på transportören som måste hålla rätt temperatur under hela transporten. Under sommarmånaderna är temperaturen extra viktig.
Under en livsmedelstransport måste lufttemperaturen alltid vara så låg att matsäkerheten inte riskeras. När det gäller kylda och frysta livsmedel innebär det att lufttemperaturen ska ligga på en sådan nivå att kraven på produkttemperatur efterlevs. Om en lufttemperaturhöjning som påverkar produkttemperaturen tillåts måste det tas hänsyn till detta på hållbarhetsmärkningen av produkten.
Mät temperatur under transporten
Lufttemperaturen ska enligt lag mätas och registreras i samtliga utrymmen för transport av kylda och frysta livsmedel. I ett lastutrymme på en lastbil ska loggers placeras på tre platser – vid förångarens utblås och returintag samt i takhöjd någon meter från bakdörren. Är lastutrymmet uppdelat i flera temperaturzoner ska varje aggregat förses med givare vid utblås och returintag.
När det gäller livsmedel är det en fördel att fjärrmäta temperaturen. Data kan då ses online och användaren kan få larm om det blir för varmt eller kallt. Här är GSM-loggern en bra logger att använda. Den finns för flera mätstorheter och är dessutom batteridriven. Med ett Intab Wireless System kan valfritt antal trådlösa radiologgers placeras ut. Loggrarna tankar av data till en basenhet som skickar vidare till webben. Basenheten kan placeras på en plats dit transporten återkommer regelbundet. Det går att placera olika basenheter på olika platser. Loggern i transporten tankas då av varje gång den kommer till någon av dessa platser.
Logga i lagringsutrymmen
I lagringsutrymmen ska loggers placeras på en relevant höjd för de hanterade livsmedlen. De ska placeras så att de inte påverkas av kortvariga temperaturvariationer, exempelvis vid dörröppningar. Är lagerutrymmet mindre är tio kubikmeter kan lufttemperaturen mätas med en kalibrerad termometer, men är det större måste temperaturen loggas. Antalet mätpunkter styrs av hur stort lagerutrymmet är.
- 10 – 500 kubikmeter – 1 temperaturgivare
- 501 – 5 000 kubikmeter – 2 temperaturgivare
- 5 001 – 20 000 kubikmeter – 3 temperaturgivare
- 20 001 – 50 000 kubikmeter – 4 temperaturgivare
- 50 001 – 85 000 kubikmeter – 3 temperaturgivare
- Över 85 000 kubikmeter – 5 temperaturgivare
Här kan du ladda hem ett white paper om mätning av temperatur i kyltransporter.
På platser med fast installerad utrustning är det lämpligt med larm för att övervaka eventuella avvikelser i temperaturen. Larmet bör vara inställt så att korta svängningar i temperaturen tillåts. Med larmfunktionen i Intab Cloud finns möjlighet att ställa in fördröjning. Det kan innebära att larm inte genereras förrän larmgränsen varit nådd i exempelvis 30 minuter.
Vilka temperaturer gäller?
Frysta produkter ska hålla en produkttemperatur på -18°C eller lägre i alla delar av kedjan. Kortvarig höjning till -15°C kan godkännas vid transport. Det gäller dock inte glass som aldrig får vara varmare än -18°C.
Livsmedel med animaliskt ursprung har särskilda temperaturkrav. Där måste produkttemperaturen hållas intakt under hela kedjan. Köttfärs får exempelvis inte ha en temperatur över +2°C. Kyld oförpackad fisk måste vara isad. Lufttemperaturen under kortare transporter, eller under en begränsad tid, kan vara 4°C.
Vegetabilier delas in i två grupper, de som kräver låg temperatur och de som kan hanteras vid högre temperaturer under kortare tid. Viktigt att tänka på är att alla vegetabilier är känsliga för temperaturvariationer och drag. Utsätts de för detta påverkas produktkvaliteten.