Kan den relativ luftfuktigheten påverka spridningen av covid-19?
Studier visar att låg luftfuktighet gynnar spridning av virus. Vanliga förklaringar är att virus kan färdas längre i torr luft och att våra slemhinnor är känsligare för infektioner i lägre luftfuktighet. Hur är det då med covid-19? Påverkas viruset av luftfuktigheten?
Det nya coronaviruset sprider sig snabbt över världen. Förhoppningen från många håll är att spridningen ska lugna sig när det blir varmare utomhus. Så fungerar ju en vanlig influensa.
Här finns mer information om virus spridning i torr luft.
Det är inte bara influensa som följer en specifik årstid. Medan influensa trivs på vintern är vattkoppor vanligt på våren. Forskare är inte helt på det klara med varför det är på detta sätt. Genom att titta på virus som inte är säsongsberoende, så som förkylningsvirus, kan man se att denna typ av virus förekommer i personers andningsvägar 80 procent av årets dagar.
Skyddande hölje
Förkylningsvirus har inte något skyddande hölje runt sig och kallas därför nakenvirus. Studier visar nämligen att det skyddande höljet är känsligt mot variationer i luftfuktigheten. Andra studier visar att de virus som sprider sig via luft eller små droppar smittar mer effektivt vid längre luftfuktighet. Luftfuktigheten är ofta lägre på vintern vilket förklarar att vissa virus spridning helt enkelt är störst under den kallare årstiden.
Genom att logga den relativa luftfuktigheten inomhus kan du hålla koll på att den inte är för låg. Här finns dataloggers för mätning av RH.
Hur det fungerar med det nya coronaviruset, covid-19, eller sars-cov-2 som det egentligen heter, vet man inte än. Det finns dock anledning att tro att detta virus kommer ha ett säsongsmönster. Alla coronavirusen har nämligen ett skyddande hölje. Förutom mers, sars och det nya coronaviruset finns fyra ytterligare coronavirus som människor kan ha. Dessa fyra smittar i stort sett enbart under vintern.
Ingen immunitet mot covid-19
Det nya viruset har redan visat sig spridas i varmare länder med fuktigt klimat. Det kan enligt den amerikanska epidemiologen Micaela Martinez vid Columbia University bero på att det ännu inte finns någon immunitet för viruset som hindrar dess framfart.
Huruvida vi kan minska smittspridningen via att hålla en högre luftfuktighet vet vi alltså inte. Det viktigaste i det här läget är att vara noga med handhygienen, hålla avstånd till varandra och stanna hemma vid minsta förkylningssymtom.