5 misstag vid mätning som du bör undvika
Att mäta är inte alltid så enkelt. Förutom att se till att mäta det som verkligen ska mätas gäller det att hålla koll på riktlinjer och lagar. Det finns dock några enkla första tips för att få till en lyckad mätning.
1. Välj rätt logger
Det viktigaste när du ska mäta är att mäta med rätt logger. Ska du mäta temperatur med snabba förändringar bör du välja en logger med extern givare, ska du mäta i en fuktig miljö behöver du en logger med hög IP-klass och vill du följa mätningen under tiden är en fjärrövervakande logger ett bra alternativ.
Mer läsning: 5 tips när du ska välja datalogger.
Har du inte logger för ändamålet kan det vara ett bra alternativ att hyra ett instrument.
2. Se till att du har nya batterier
När du sätter igång din mätning är det viktigt att se till att du har fräscha batterier i loggrarna. För de loggers som startas och stoppas manuellt finns ofta ingen indikator på hur mycket batteri som finns kvar. Sätt därför upp ett fast intervall då du byter batterier. När du tankar av mätningen finns annars risk att data går förlorad.
När det gäller fjärrövervakande loggers kan du få larm om loggern slutar skicka. Genom att byta batteri med rekommenderat intervall riskerar du dock inte att få något avbrott i mätningen.
Batterier till dina loggers kan du köpa hos oss. Här kan du se vårt utbud av batterier och servicekit till din logger.
Det går också bra att lämna in mätinstrument till oss för service och batteribyte.
3. Kalibrera dina loggers
Alla mätinstrument driver med tiden. Genom en kalibrering får du ett bevis på att dina loggers mäter rätt. Då jämför vi loggrarna mot en känd referens och du får ett kalibreringsbevis där vi anger avvikelsen. I vårt eget kalibreringslabb kan vi erbjuda temperatur och fuktkalibrering med snabba leveranser.
Läs mer om våra kalibreringar här.
4. Sampla lagom snabbt
Ett vanligt misstag vid mätning är att ställa in loggern att sampla så snabbt som möjligt. I det flesta fall är detta ingen bra idé utan leder bara till stora mätfiler med onödigt stor mängd data. En viktig parameter att ta ställning till när det gäller samplingsintervall är en loggers tidskonstant, eller responstid. Denna tid är den tid det tar för loggern att uppnå 90 procent av förändringen. Det innebär att det inte är någon idé att mäta så mycket snabbare än detta. Behöver du mäta fort löser du det genom att välja en logger med extern givare. De har en betydligt kortare responstid.
Mer läsning: Vad är ett lämpligt samplingsintervall
5. Placera loggrarna rätt
Att placera loggrarna rätt är väsentligt för att få en riktig mätning. Du behöver helt enkelt placera din logger där du vill att den ska mäta. En CO2-logger bör placeras i andningshöjd på lagom avstånd från människorna i rummet och en temperaturlogger som ska mäta rumstemperatur där folk befinner sig bör placeras i vistelsezonen.