5 saker att tänka på vid sommarens livsmedelstransporter
Att hålla rätt temperatur på livsmedel är en av de viktigaste faktorerna för att minimera risken för bakterier och svinn. Under sommaren då temperaturerna är högre är detta extra viktigt.
Lufttemperaturen måste enligt lag mätas och registreras i samtliga utrymmen för transport av kylda och frysta livsmedel. Här kommer fem saker att tänka på gällande mätning i livsmedelstransporter.
1. Se till att hålla rätt temperatur
Om livsmedel inte håller rätt temperatur ökar risken för bakterietillväxt.
När det gäller frysta livsmedel ska de hanteras så att produkttemperaturen inte överstiger -18°C. Detta innebär att inte heller lufttemperaturen får vara varmare än så. Vilken exakt temperatur som ska gälla tar kedjans aktörer fram med tester kopplade till HACCP riskanalys.
Hur kylda livsmedel ska hanteras beror på om det handlar om icke animaliska produkter, animaliska produkter eller vegetabilier. När det gäller icke animaliska är det producentens ansvar att ta fram en lämplig produkttemperatur för varje enskild produkt. Temperaturen ska finnas angiven på förpackningen tillsammans med bäst före-datumet.
Produkter av animaliskt ursprung har hård temperaturkrav under hela kedjan fram till slutmålet. Därefter gäller den temperatur som står angiven på förpackningen. För flertalet produkter gäller att ju lägre temperatur man håller, ju längre tid kan man lagra produkten.
Vegetabilier är frukt, bär, grönsaker och rotfrukter. Här finns inga särskilda temperaturkrav. I stället är riktlinjen att temperaturen ska ligga på en bra nivå sett till livsmedlets temperaturkänslighet.
Läs mer om mätning i livsmedelsbranschen här.
2. Mät rätt
Vid mätning är det viktigt att mäta på rätt sätt. Genom att placera egna temperaturloggers på rätt plats har du själv kontroll över att temperaturen inte är för hög eller låg. Registrering av temperatur i utrymmen för lagring ska ske var 30:e minut.
Lastutrymmen ska vara försedda med tre mätinstrument. Mätpunkterna ska vara placerade vid:
- förångarens utblås
- förångarens insug
- takhöjd en meter från bakdörren.
Mätningar ska göras var femte minut för transporter på mindre än 24 timmar, var 15:e minut över 24 timmar men mindre än sju dygn.
Våra loggers för mätning av temperatur hittar du här.
3. Ställ in larmgränser
Med larmgränser kan du enkelt få reda på om en gräns blir överstigen, antingen genom sms, mail eller LED-indikator på loggern. På så sätt behöver inte någon aktivt kolla temperaturen utan systemet larmar helt enkelt när något inte stämmer. Larm går att få genom sms, e-post eller ljudsignal beroende på vilken typ av mätinstrument som ni använder. Detta är smidigt under livsmedelstransporter då bilen befinner sig på olika platser.
Det är även möjligt att se till att larmet endast aktiveras om temperaturen varit över den godkända nivån under en viss tid, så att larmet inte går igång för en godkänd och kortvarig temperaturhöjning inom de riktlinjer som finns.
4. Använd rätt logger under livsmedelstransporter
Följande egenskaper rekommenderas av mätinstrumenten:
- Mätområdet ska ligga mellan -30 och +30°C.
- Noggrannheten ska vara +/-0,5°C.
- Kunna visa temperaturskillnader på 0,1°C .
- Ska kunna mäta minst var 5:e minut (transport).
- Mätutrustningens kalibreringsbevis ska sparas i 36 månader.
5. Glöm inte luftfuktigheten
Vid lagring av oförpackade kylda livsmedel måste man också ta hänsyn till luftfuktigheten. Denna ska vara hög – mellan 80 och 100 procent.
Grönsaker och liknande som förvaras i påsar kan få problem med kondens. Detta ökar risken för exempelvis mikroorganismer. Genom att hålla koll på temperatur och fukt kan man se till att undvika daggpunkt då kondens uppstår.
Mer läsning:
Var extra noga med livsmedel under rötmånaden
Mätning under transport – viktigt för slutprodukten
Vill du har produktnyheter och tips från oss? Prenumerera på vårt nyhetsbrev här.