5 saker som är bra att veta gällande mögel inomhus
Det finns en rad missförstånd angående mögel inomhus. Det handlar ofta om att hög luftfuktighet leder till mögel eller att mögel kan avlägsnas med hjälp av ventilation.
Här går vi igenom några saker som är bra att ha koll på gällande mögel.
1. Hög luftfuktighet behöver inte betyda mögel
Mögelrisk uppstår först vid en luftfuktighet över 80 procent. Dessutom kräver mögelsvampen vatten i flytande form för att växa eftersom den lever av vatten. Att ett rum ska vara så torrt som möjligt är alltså ett missförstånd. Lagom är bäst.
2. Kondens skapar risk för mögel
En luftfuktighet över 80 procent uppkommer bland annat vid så kallade köldbryggor. Det är den kondens som bildas vid temperaturskillnader när kall och varm luft möts, till exempel i mötet mellan utomhus- och inomhusluft. Köldbryggor uppkommer typiskt vid fönster eller på platser med dålig isolering. Den varma luften kommer att kondenseras när den når den kallare utomhusluften. Förutom vi fönster kan detta ske om varmare inomhusluft läcker upp på vinden.
Det går alltså inte att säga att en hög luftfuktighet leder till mögel. Luften inomhus kommer aldrig nå 100 procent, och alltså kondenseras. Inte ens vid befuktning. Det är köldbryggorna som gör det.
3. Uppvärmning tar inte bort mögel
Har mögel uppkommit går det inte att värma upp byggnaden för att på så sätt bli av med problemet. Mögel och torr luft, som uppkommer vid uppvärmning, kan i stället bli hälsofarligt. Torr luft kan dessutom ha motsatt effekt för mögeltillväxten. Faktum är att många svampar försöker överleva genom att öka produktionen av sporer i torr luft (20-30% RH). Torr luft möjliggör även spridning av partiklar som då enklare kan tränga in i våra luftvägar. Torr luft kan dessutom leda till andra obehag som till exempel torra ögon, trötthet och huvudvärk.
Vad är riskerna med torr luft inomhus?
4. Bra ventilation tar inte avhjälpa alla mögelproblem
Många tror att en bra ventilation kan göra att man slipper mögelskador. När det gäller mikrobiella skador i väggkonstruktioner beror det dock sällan enbart på bristfällig ventilation, utan även inträngande fukt. Det kan inte ventilationen avhjälpa. Dock är ventilationen viktig för att se till att fuktnivån inte blir för hög efter duschen eller vid matlagningen. Tänk på att det är bättre att ventilera rejält två gånger om dagen än att konstant ha fönster på glänt.
5. 40 till 60% RH optimalt för att bekämpa mögel
Att hålla den relativa luftfuktigheten på mellan 40 och 60% RH är bäst för att bekämpa mögel. Vid denna fukthalt faller luftburna partiklar lättare till marken. Har du redan problem med mögel kan du aldrig lösa detta genom att enbart reglera luftfuktigheten. Då krävs professionell borttagning.
Det är en bra idé att övervaka fukten med hjälp av en logger för mätning av relativ luftfuktighet. Det finns även modeller med möjlighet till larm så du kan få ett SMS vid uppsatta larmnivåer.