Coronasmittan påverkas av luftfuktigheten
Det har diskuterats fram och tillbaka huruvida klimatet påverkar spridningen av coronaviruset. Nu visar flera studier att den relativa luftfuktigheten har betydelse.
I början av coronavirusets framfart framkom det att sånt som luftfuktighet och värme inte spelade någon roll för spridningen. Nu har dock motsatsen bevisats gällande luftfuktigheten. Slutsatserna om hur torr och fuktig luft påverkar viruset skiljer sig dock åt.
Större spridning i torr luft
Bland annat australienska forskare hävdar att spridningen är större i torr luft och mindre på platser med hög luftfuktighet. De menar att en procents lägre luftfuktighet leder till sju till åtta procent fler coronafall.
Här finns loggers för mätning av relativ luftfuktighet.
Luftfuktighet spelar även roll vid andra typer av virus. Torr luft gör de luftburna aerosolerna med coronaviruset mindre vilket gör att de kan sväva längre i luften. Vid fuktigare luft blir det större och tyngre och faller då snabbare ner mot marken. Vid en hostning kan tusentals aerosolpartiklar med virus frigöras. Ju längre de hänger kvar i luften, ju fler personer kan de smitta.
Fråga experten: Kan rätt luftfuktighet minska sjukfrånvaron?
Omvänd teori
Amerikanska forskare har även de kommit fram till att luftfuktigheten har betydelse för spridningen, men deras teori är den omvända. De menar alltså att spridningen är större i fuktig luft än i torr luft. Enligt de amerikanska studierna ska viruset överleva i fuktig luft 23 gånger längre än vad det hade gjort i torr luft. Torr luft gör att smittan avdunstar snabbare och inte färdas lika långt.
Forskare är alltså oeniga i frågan. Det de är ense om är att luftfuktigheten har betydelse.
Länkar till studier:
Virus dör av att de torkar ut vilket naturligtvis går snabbare om luften är torr.