Fråga experten: Hur väljer jag kalibreringspunkter?
Genom att kalibrera dina loggers får du ett bevis på hur dina mätinstrument faktiskt mäter. Alla mätinstrument har ett visst mätfel. Efter att du kalibrerat dina loggers får du ett certifikat på hur stort mätfelet är vid respektive kalibreringspunkt.
En kalibrering sker vid de punkter du valt. Egentligen säger alltså inte kalibreringen någonting om hur instrumentet mäter vid andra punkter. Genom att välja tre punkter, en i vardera utkant i det område du normalt mäter i samt en punkt i mitten, kan du dock räkna ut ungefär hur stort mätfelet är i hela ditt mätområde.
Varför ska man kalibrera och vad ska man tänka på?
Viktig att välja rätt kalibreringspunkter
Du bör alltså välja kalibreringspunkter utifrån vad du mäter. Mäter du i olika miljöer och har flera loggers kan det därför vara en god idé att använda utvalda loggers till vissa saker. Gör du samma mätningar gång på gång kan resultatet påverkas av vilken logger du använder. Det är därför en fördel att alltid använda samma enhet.
Genom att kalibrera regelbundet lär du känna din logger. Börjar mätfelet bli större kan det vara läge att byta logger. Hur ofta du ska kalibrera går inte att säga. Allting beror på i vilket miljö du mäter i och vad du har för branschkrav på dina instrument. Det kan dock vara en god idé att sätta upp en plan för kalibrering. Vi skickar ut påminnelser ett år efter både köp och kalibrering.
Läs mer om våra kalibreringar här.
Fuktloggers känsligare
Temperaturloggers är inte lika känsliga som exempelvis loggers som mäter relativ luftfuktighet. Detta beror på att fuktsensorn är känslig för yttre påverkan. Fuktsensorer är dessutom placerade så att de är mer utsatta än en temperatursensor.
En viktig sak att notera är att en kalibrering inte är samma sak som en justering. En kalibrering gör alltså inte att din logger mäter rätt, du får bara ett certifikat på hur din logger faktiskt mäter vid valda nivåer. För de flesta loggermodeller finns dock justering som tillval.