Så energieffektiviserar du fastigheten
Med enkla åtgärder kan du minska fastighetens energianvändning. Se över fastighetens skal, energiförbrukning och satsa på att injustera värmesystemet så är du en god bit på väg. Här får du några tips hur du börjar med energiarbetet.
Se över fastighetens skal
Börja med att se till så att skalet är lufttätt. Fönster, dörrar och isolering ska hålla tätt så att inte värme läcker ut. Är fönster och dörrar av äldre modell kan det vara idé att byta ut dem. Man kan säga att det handlar om att minska fastighetens värmebehov.
Gör en energikartläggning
Nästa steg är att se över vad energin egentligen används till. Hur värms fastigheten upp idag och vad finns det för alternativ?
Att göra en energikartläggning är i ofta en bra start för att hitta energitjuvar. En energikartläggning ger svar på var energin tar vägen och vilka åtgärder som är lönsamma att genomföra.
Genom att kartlägga energianvändningen kan kostnaderna minska med 5 till 10 procent inom ett par år. Det kan vara intressant att se när på dygnet energianvändningen är som störst. Är den orimligt hög kan det vara någonting som står och drar i onödan, men även mindre elfel kan ge stora konsekvenser på förbrukningen.
5 tips för att minska elanvändningen
Ett bra verktyg vid energikartläggning är en Energy Logger. Loggern, som mäter en eller tre faser, kombinerar prestandan som energiexperten efterfrågar med enkelheten som nybörjaren kräver. Genom att mäta spänning och ström räknas effekt och effektfaktor fram med stor noggrannhet. Detta gör att loggern passar utmärkt för mätning av en byggnads eller en enskild maskins förbrukning. Den inspelade datan kan sedan användas för att göra en profil över energianvändningen, avgöra när en maskin eller delar av den används och felsöka problem med strömförsörjningen.
Injustering av värmesystemet
Glöm inte att justera värmesystemet så att det är optimerat för just den specifika fastigheten. En injustering innebär att det blir ett jämnt värmeflöde i fastighetens delar och att boende får ett behagligt inomhusklimat. Klagomål på kyla i flerfamiljshus beror ofta på att värmesystemet behöver justeras in. Ett tips är att kontrollera temperaturerna med en temperaturlogger vid klagomål.
Fjärrövervaka för att se över tid
Med hjälp av ett system för fjärrövervakning är det enkelt att övervaka fastigheten över tid. Då är det lättare att se hur temperaturerna varierar och justera efter det.
Här hittar du våra fjärrövervakande instrument.
Våra fjärrövervakande loggers skickar data till en molntjänst där det är enkelt att kombinera olika typer av instrument på samma inloggning.
Vill du ha tips och nyheter från oss? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.