5 tips för att komma igång med mätningen
1. Varför ska du mäta?
Innan du börjar mäta är det bra att fundera på vad man egentligen vill få ut av sin mätning. Vad ska resultatet användas till?
2. Vad behöver du mäta?
Ska man mäta inomhusklimatet räcker det kanske inte att bara mäta temperatur, utan även fukt och koldioxid. Är syftet att hitta eltjuvar kan en del förarbete vara bra att göra innan själva loggning. Vill man spara energi kan det även vara intressant att mäta exempelvis temperatur.
På våra rådgivningssidor finns mättips för olika branscher.
Det kan även vara bra att läsa hur andra gör. Här finns användarexempel sorterade efter bransch och produkt.
3. Hur ser behovet ut längre fram?
Det är bra att se mätningen ur ett längre perspektiv. Är det bara intressant att mäta just nu kanske det kan vara en fördel att hyra mätinstrument. Finns det mer behov längre fram är det förmånligt att köpa. Då kan det vara en bra idé att titta på olika system för att se vilket som passar bäst för fler mätpunkter.
Läs mer om vad som är fördel med att hyra mätinstrument.
4. Hur ofta behöver du sampla?
Hur ofta du behöver spara ett mätvärde spelar stor roll vid valet av mätinstrument. Vissa loggers är gjorda för riktigt snabba mätningar, medan andra inte kan sampla lika tätt. Det är inte alltid bra att sampla för ofta. Stora datamängder kan vara svåra att hantera. Dessutom är det många gånger onödigt att sampla så tätt. Exempel på detta är vid mätning av inomhusklimat eftersom temperatur inomhus inte förändrar sig så snabbt. Vill du däremot se snabba temperatursvängningar, som när en dörr till ett kylrum öppnas och stängs, behöver du ett snabbt instrument.
Mätteknik: Samplingsintervall – vad ska jag tänka på?
5. Online eller offline?
Hur du vill läsa av din data är en viktig parameter att ta ställning till. Det finns loggers som startas, stoppas och tankas av i efterhand via dator, men även sådana som skickar data över nätet. Det sistnämnda är en fördel om det är långt till loggrarna, du vill ha larm eller om man vill göra justeringar och se resultatet direkt. Vill du ha en traditionell logger med möjlighet till larm finns GSM-loggern. Den skickar i grundutförandet till vår molntjänst men går även att tankas av i efterhand. Med ett SIM-kort kan man då ändå få sms-larm.