5 tips att tänka på vid egenkontroll av inomhusklimat
Den som bedriver en verksamhet ska ha koll på sitt inomhusklimat. Det innebär att det finns krav på att fortlöpande planera och kontrollera verksamheten. Vad bör då ingå i egenkontroll av inomhusklimat? Här kommer fem tips.
1. Undersök inomhusklimatet.
Att mäta är att veta brukar man säga och det stämmer väldigt bra. Det är svårt att veta hur inomhusklimatet är utan att mäta. En riktlinje är dock att gå efter vad de boende, eller de som nyttjar lokalerna, tycker. Är de nöjda med inomhusklimatet är det med stor säkerhet helt okej.
Mätningar brukar oftast ske efter klagomål. De riktlinjer som finns för bedömning av inomhusklimat är att den operativa temperaturen inte får vara under 18°C (enligt Folkhälsomyndigheten kan man räkna det som 20°C i lufttemperatur) och varaktigt inte över 24°C. Golvtemperaturen ska inte vara under 16°C. För känsliga grupper gäller 18°C för golvtemperaturen och 20°C operativ temperatur. Här finns givare för mätning av golvtemperatur.
Folkhälsomyndigheten, som är ansvariga för föreskrifterna, kommer dock snart revidera de olika nivåerna då de är satta för många år sedan. 18°C inomhus kan ju kännas lite kallt. Det är dock de riktlinjer som gäller i dagsläget.
Här finns en film där Folkhälsomyndigheten föreläser om tillsynsvägledning och temperatur inomhus.
Här finns mer information om operativ temperatur.
2. Funktionskontroll av ventilation.
En fungerande ventilationen är viktig för hälsan. Minst en gång varannan timme ska luften ersättas av ny. 1992 infördes obligatorisk funktionskontroll av ventilationssystem (OVK) i byggnader där människor vistas. Det innebär att nya byggnader och nyinstallerade system ska genomgå en kontroll. Därefter ska kontroller ske med ett förutbestämt intervall. Ventilationen kan bland annat kontrolleras med hjälp av ventilationsindex. Läs mer om ventilationsindex här.
Rekommendera gärna de boende att vädra regelbundet. Det är ett bra sätt att få bättre luft. Vädringen bör dock ske snabbt och effektivt. Håll öppet i 1-5 minuter, längre tid kan göra att temperaturen inomhus sänks.
Boverket har skrivet en sammanfattning om att kontrollera ventilationen här.
3. Funktionskontroll av värmesystemet.
För att temperaturen inomhus ska kännas rätt är det så klart viktigt att värmesystemet fungerar som det ska. Genom att kontrollera det regelbundet kan felen hittas och åtgärdas innan klagomål inkommit.
4. Kontroll av boendes upplevda inomhusklimat.
Detta görs enkelt genom en enkät. Tänk på att chansen är stor att bara de missnöjda svarar. Det behöver alltså inte vara generaliserbart för samtliga boendes upplevelse av inomhusklimatet.
5. Rutin för felanmälan och klagomål.
Det är viktigt att det finns möjlighet att felanmäla. Ett formulär på en hemsida eller en mailadress är bra alternativ, men tänk på att alla inte har möjlighet att ta kontakt via webben. När en felanmälan väl kommer in är det viktigt att mätning sker under samma förhållanden som då anmälan gjordes. Upplevdes temperaturen för låg under februari är det ju inte säkert att det är likadant i april.
Lästips:
Fråga experten: Varför ska man mäta operativ temperatur inomhus?