Rötmånad – 5 tips för att hålla magsjukan borta
Nu är det snart rötmånad. Bakterier och mögel trivs extra bra i värmen. Därför gäller det att se upp med hur maten hanteras under de varma månaderna.
Trots att rötmånadens sägs börja i slutet av juli så gäller det så klart att hålla kolla på maten under hela sommaren. För de som arbetar med livsmedel är det alltid lika viktigt att hålla koll på temperaturen. Där finns krav på mätning och att temperaturen hålls på rätt nivå under hela livsmedelskedjan. Som konsument gäller det att ha extra koll under sommarmånaderna då de temperaturkänsliga livsmedlen kan utsättas för påfrestningar. Här kommer fem tips att tänka på för att klara sig undan magsjuka och matförgiftning.
1. Kolla temperaturen extra noga när det är rötmånad
Kolla temperaturen i kylen. Är det verkligen tillräckligt kallt? Högst 8°C rekommenderas, men många livsmedel kräver ännu kallare temperaturer. Temperaturen i kylen varierar på de olika nivåerna. Placerar kött och fisk där det är kallast.
Mät gärna för att se hur de olika temperaturerna är på de olika platserna. Genom att logga kan du då få en bild över temperaturen över en längre tid och inte bara ett momentant värde. Notera att temperaturen ändras varje gång du öppnar kylskåpsdörren, därför kan en längre mätning vara intressant.
Det går bra att hyra dataloggers. Här hittar du vårt utbud av temperaturloggers.
2. Håll kallt hela tiden
Inom livsmedelsbranschen bevakas temperaturen noggrant och att hålla rätt nivå är ett krav. Även om det inte är ett krav är det lika viktigt när livsmedel överlämnats till konsumenten. Kylkedjan ska fortsättningsvis vara obruten.
Ska du köpa glass? Se efter extra noga hur glassen ser ut. Smält och omfryst glass är inte bra.
3. Varm mat varm – kall mat kall
Lika viktigt som att hålla kall mat kall är det att hålla varm mat varm. Bakterier trivs som bäst i halvljummen temperatur.
Ställ fram så mycket kall mat som ska serveras och fyll på. Ställ in den varma maten i kylen då så fort som möjligt.
På bufféer gäller det att se upp. Många livsmedel tål inte att stå framme någon längre stund.
4. Blanda inte kött och fisk
Byt alltid skärbräda när du skär kött och grönsaker. Lägg heller aldrig tillbaka tillagat kött på samma tallrik som de låg när det var rått.
5. Håll koll på hygienen
Att tvätta händerna innan matlagningen är viktigt. Tvätta även händerna innan maten ska ätas så undviks många bakterier. Det är extra viktigt när det är rötmånad.