Var extra noga med livsmedel under rötmånaden
Onlinehandel av livsmedel har ökat i och med coronapandemin. Det gäller alltid att vara noga med temperaturen under livsmedelstransporter, men under rötmånaden är det extra viktigt.
Man brukar säga att rötmånaden börjar i slutet av juli men egentligen gäller det tiden med varmare temperaturer. Bakterier och mögel trivs extra bra i värmen och därför är det mycket viktigt att hantera livsmedel på rätt sätt under den perioden.
Krav att mäta
Inom livsmedelsbranschen är temperturkontroller vardagsmat. Livsmedel måste hålla rätt temperatur under hela livsmedelskedjan. Extra viktigt är det så klart för kylda och frysta livsmedel, men under de varmare månaderna är de mesta extra känsligt.
Under livsmedelstransporter ställs kylkedjan på stora prov. Dörröppningar och annat kan påverka temperaturen och det gäller att se till att den alltid ligger på rätt nivå. Med rätt temperatur minskar risken för bakterietillväxt. Bakterier trivs bäst mellan 20 och 40°C då de kan fördubbla sig var tionde minut.
Vilken temperatur matvaror ska hålla beror på vad det är för typ av livsmedel. Djupfrysta livsmedel ska alltid hålla temperaturer på -18°C eller lägre, men kortvariga temperaturhöjningar till högt 15°C är okej vid transport. Kyltemperaturen varierar beroende på livsmedel men bör ofta ligga på mellan +4°C och +8°C.
Logga temperaturen
I utrymmen för lagring av livsmedel ska registrering av temperaturen ske minst var 30:e minut. Vid transport ska registrering ske var femte minut om transporten är kortare än 24 timmar och var 15:e minut om den är längre än 24 timmar. Mätinstrumenten i en lastbil ska vara placerade vid förångarens utblås, vid förångarens utsug och i taket en meter från bakdörren.
För mätning i transporter är en dataloggers ett bra instrument. Loggern sparar per automatik värden med ett fastställt intervall. Väljer du att fjärrövervaka lagras data på en molntjänst. Det går även att ställa in larm via e-post eller SMS för att undvika skador på livsmedlen som kan uppstå vid för höga temperaturer.
Här hittar du våra temperaturloggers.
Vid lagring av oförpackade kylda livsmedel som till exempel grönsaker måste du även ta hänsyn till luftfuktigheten. Den ska då vara hög, mellan 80 och 100 procent RH.
Mer läsning: 5 tips för temperaturmätning av livsmedel