Det är väldigt varmt just nu, vad innebär det?
Vi är nog alla överens om att denna sommar varit något utöver det vanliga. Eftersom vi är så ovana vid denna ihållande värme kommer här lite matnyttig information kring olika områden och hur de påverkas av värmen.
Hälsa
Värme är en fysisk belastning på kroppen. Det leder till merarbete för hjärtat och i kombination med tungt arbete och/eller hög luftfuktighet kan värmen då bli skadlig. Svettningar bidrar till nedkylning, men under sommartid kan det vara svårt att bli av med överskottsvärme den vägen. Det beror på luftens höga fuktinnehåll. När luften har en hög luftfuktighet avdunstar svett långsammare eller inte alls, och då värms vi istället upp av svetten.
Äldreboenden larmar om höga inomhustemperaturer, något som är en stor utmaning för äldre och sjuka.
– En varm vecka ökar dödligheten i Sverige med hundratals människor. Det kan jämföras med en influensaepidemi, menar Bertil Forsberg, professor i miljömedicin, som är kritisk mot den bristfälliga beredskapen inför värmeböljor.
Inomhusklimat
En inomhustemperatur på 20-23 grader rekommenderas av Folkhälsomyndigheten
De som bor i hyresrätt har möjlighet att få sänkt hyra om inomhustemperaturen är över 26 grader under längre perioder.
Vår GSM-logger är en smidig och batteridriven fjärrlogger som lämpar sig bra för både tillfälliga och längre uppdrag.
Genom att mäta temperatur kan man se var problemen är som störst, och utifrån det anpassa verksamheten på förskolor, äldreboenden och arbetsplatser mm. Vissa rum kanske har skydd mot stekande sol, och då lämpligare att uppehålla sig i.
Hur ska man mäta sitt inomhusklimat egentligen? Läs vår Inomhusklimatmanual där du får reda på vilka temperaturer, fuktnivåer och koldioxidnivåer som är rekommenderade.
Missa inte denna Handlingsplan vid värmebölja/höga temperaturer
Svårt att sova i värmen? Duscha varmt innan läggdags. Läs mer i denna artikel från NT.se
Djurhållning
Djurstallar är för det mesta inte anpassade för längre perioder av värmeböljor. Då är det extra viktigt att tänka på att både gris och fjäderfä har en ökad dödlighet vid temperaturer över 30 grader. Även kor påverkas utav värmen, och en mjölkko kan dricka uppemot 100 liter vatten om dagen.
Det finns många lagkrav kring djurhållning och vilka temperaturer de ska hållas inom. Besök Jordbruksverket för regler kring olika typer av djur.
Hundar och katter i bil? Läs dessa föreskrifter.
Läs med om lantbruk och djurhållning på vår rådgivningssida.
Livsmedel
Denna sommaren innebär flera månader av den klassiska rötmånaden. Rötmånaden präglas av värme och fukt. Det är dessa varma och fuktiga dagarna som bakterierna frodas som bäst.
Rå kyckling är en av de mest riskabla råvarorna under sommaren, och vid slarv eller felaktigheter i hanteringen riskerar man att smittas av campylobacter.
Exempel på livsmedel som kan stå framme utan att bli dåliga är: bröd, hårdostar, grönsaker och salami.
Huvudregeln är att hålla varm mat varm och kall mat kall, att vara noga med hygienen och håll flugorna borta från maten.
På vår rådgivningssida om livsmedel kan du läsa mer och ladda ner vår broschyr kring livsmedelshantering.
Vår GSM-logger passar bra för livsmedelstransporter, då det är en fjärrlogger med upp till några års batteritid.
Vattenbristen
Enligt livsmedelsverket använder varje invånare i Sverige ca 160 liter vatten per dag. I den akuta torkan som nu råder finns det många sätt att spara.
Låt inte vattnet rinna i onödan, vid diskning, handtvätt och dusch.
Ställ in vatten i kylen, för att slippa spola ut ljummet vatten i väntan på kallt.
Undvik att hälla ut vatten, spara det till att exempelvis vattna växter med.
Läs mer om vattenbristen på Havs- & Vattenmyndighetens hemsida.
Håll koll på vattennivån med SMS-larm vid för låga eller höga värden.
Med en pulslogger kan du mäta vattenflöden