Vad är riskerna med torr luft inomhus?
Det är mycket prat om riskerna med för hög luftfuktighet i och med mögel och fuktskador, men det pratas konstigt nog inte lika mycket om vad den torra luften orsakar för problem.
Vintertid ökar frånvaron från skolor, förskolor och arbeten på grund utav bland annat förkylningar och magsjukor. Det verkar vara en sådan självklarhet att ingen tror att det går att lösa. Det är bara så det är. Eller?
Vad räknas som torr luft?
Oftast när man pratar om torr luft, eller låg luftfuktighet, handlar det oftast om fuktnivåer under 20%. Vid denna nivå kan man märka av att slemhinnorna i näsa och hals blir torra, samt att läppar och hud känns nariga. Om man har astmaproblem kan det bli extra jobbigt att andas vid låg luftfuktighet.
Med vår smidiga GSM-logger kan du enkelt fjärrövervaka temperatur och fukt. Loggern kan även skicka larm vid för låga/höga nivåer.
Bakterier och virus har svårt att överleva i luftfuktighet mellan 40-60 %. Virus trivs som bäst i en fuktnivå under ca 24%, men de är aktiva upp till en RH-nivå på 40%. Vid högre luftfuktighet reduceras de aktiva luftburna virusen inom 15 minuter.(Källa:Luftkvalitet och sjukfrånvaro i förskolan)
Flimmerhåren i näsan har som uppgift att hindra partiklar så som virus, men torr luft hämmar denna förmåga.
Vintertid bör städrutiner skärpas för att minimera mängden partiklar som cirkulerar i lokalerna.
Varför är luften torr inomhus på vintern?
Luften utomhus är kall vintertid. Ju kallare luft, desto mindre fukt kan den hålla. När man ventilerar tar man luft utifrån och värmer upp den till behaglig temperatur.
Genom att sänka temperaturen ökar den relativa luftfuktigheten. Dessutom upplevs klimatet varmare med högre luftfuktighet. I vissa fall kan det även vara en bra idé att minska luftflödet för att på så sätt inte vädra ut den fukt som finns i lokalen.
För att höja RH på några av förskolorna föreslås att temperaturen sänks och att i en av förskolorna eventuellt minska luftflödet för att inte vädra ut fukttillskottet.
Ladda ner vår snabbguide i inomhusklimat för skola och förskola