tisdag 31 januari 2017

Spara el med genomtänkt möblering

study-789631_640.jpg
Hur man möblerar inomhus spelar roll för elförbrukningen. Det är t.ex. inte optimalt att ha skrivbord vid ett fönster eller möbler framför element, en bokhylla kan däremot fungera utmärkt som tilläggsisolering.


När man försöker hitta lösningar i inomhusmiljön är det vanligt att förbise det faktum att möblerna faktiskt kan hjälpa till på flera punkter.


Om det är kallt på en arbetsplats är det viktigt att först fundera på var elementen finns, och om det är något som står i vägen för att de ska fungera som tänkt.


För det mesta är radiatorerna placerade under fönster eftersom elementens värme motverkar den kalla luften utifrån. Om det står möbler i vägen för radiatorn blockeras den varma luften och poängen med strålningsvärmen försvinner. Dessutom bör man tänka på att inte låta gardiner hänga över elementen så de blockerar termostatventilen.


Det som avgör om innetemperaturen är tillfredsställande är:
 • Luftens temperatur
 • Drag
 • Strålning från kalla ytor, t.ex. fönster
 • Strålning från varma ytor, t.ex. datorskärmar, lampor, människor
 • Klädval
 • Hur mycket man rör sig

För att bättre mäta hur människor uppfattar klimatet mäter man den operativa temperaturen. Operativ temperatur tar hänsyn till både luftens temperatur och strålningstemperaturen från omgivande ytor. Till detta använder man en globgivare och en temperaturgivare.


Om man då placerar ett skrivbord eller matbord vid ett fönster är risken stor att den kyliga luft som kommer genom glaset gör oss kalla, om dessutom elementet är blockerat minskar värmestrålningen till rummet.


Några fler tips för att hålla värmen i lokalen:
 • Ställ bokhyllor mot ytterväggarna för lite extra isolering
 • Använd gärna träpersienner- de släpper igenom värme, och på natten kan de fungera som en isolering. Vanliga persienner fungerar också, om än inte lika effektivt, som isolering nattetid.
 • Textilier värmer, framför allt mattor mot kalla golv. Ullmattor är det ull-timata då de håller värme bra.Testa själva. Mät temperaturen i rummet en period för att sedan flytta möblerna till en mer energieffektiv plats och se skillnaden!

Om du vill veta mer om inomhusklimat har vi lite fler råd på vår hemsida.

4 kommentarer:

 1. Att stå upp och jobba är ett annat tips. Då håller man sig lättare varm och behöver inte blåsa på för fullt på elementen :)

  MVH
  David

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättebra tips David, dessutom är det ju bättre för hälsan att stå upp istället. Två flugor i en smäll!

   Radera
 2. Om skrivbordet är öppet mot elementet så behöver inte placeringen vara dålig. Elementet värmer fötter och ben så att man inte fryser lika mycket trots lägre temperatur i rummet i övrigt, och moderna isolerglasfönster har inte lika stort kallras som gamla dubbelkopplade. Viktigt är dock att ändå lämna en spalt ovanför elementet så att tillräcklig luftcirkulation runt fönstret uppnås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättebra input, tack så mycket!

   Radera