måndag 4 december 2017

Varför måste man mäta stötar så snabbt?

Fråga Experten

Varför måste man mäta stötar så snabbt?

Vi får ofta frågan om vad som är en lämpligt samplingsintervall när man vill mäta stötar.
Svaret är att det beror lite på vad man vill få ut av mätningen. För att mäta stötar och vibrationer används våra MSR-loggers.


När man mäter med en MSR-145 loggar den 50 gånger per sekund, vilket kommer ge en indikation på att något har hänt.


Genom att istället mäta med MSR-165 kan man följa stöten för att få en tydligare bild av situationen. Den loggern mäter uppåt 1600 gånger per sekund.


Något som är viktigt att tänka på är att ställa in triggerpunkter, annars blir det väldigt mycket data, som kanske inte är intressant.
Genom att sätta tiggerpunkter loggas endast när det händer något händer.

En annan smidig sak vid mätning av stötar och vibration är möjligheten att ställa in den treaxliga accelerometern. Då kan man få en bild utav hur någonting har exempelvis förvarats, placerats, landat eller fallit. Det är då enkelt att se om ett paket har varit upp och ner.

Här kan du läsa om hur Stadler Rail mäter för bättre komfort på tåg.
Ett annat exempel på när MSR165 användes för att spåra orsaker till dyra transportskador.
Här är ett exempel där svart är MSR 145 och röd är MSR 165. Med MSR 165 ser man tydligt hur stöten har sett ut, medan med MSR 145 förstår man endast att något har inträffat.

Här är ännu ett exempel som visar på en jämförelse mellan MSR 165 och MSR 145. Pickarna illustrerar antalet samplingar. Den svarta linjen är 145, hinner knappt reagera, medan MSR 165 i detalj visar svängningarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar