5 anledningar att mäta relativ luftfuktighet
Att mäta temperatur är vanligt förekommande, men att mäta relativ luftfuktighet är i många fall minst lika viktigt.
Här kommer fem anledningar varför du bör överlägga att mäta fukten.
1. För att slippa mögel
Fukt är grogrund för mögel. Det i sin tur kan leda till astma och allergier. Under våren och hösten är risken för mögel som störst eftersom luften är varm och luftfuktigheten hög. För att undvika mögel i mesta möjliga mån bör den relativa luftfuktigheten ligga på under 70-75 procent. Mellan 75 och 85 procent är mögelrisken liten medan den ökar med högre luftfuktighet. Över 95 procent RH är risken för mögeltillväxt mycket hög. För att hålla koll på fukten behöver du mäta. Här finns våra loggers för relativ luftfuktighet.
Förutom att mäta är det bra att ventilera i fuktiga utrymmen för att sänka luftfuktigheten. Vädra dock inte i kalla utrymmen när temperaturen ute är högre än inne. Detta får motsatt effekt. Varm luft kan nämligen hålla mer fukt, som sedan leder till kondens när temperaturen sänks.
Ett tips är att använda varaktighetsdiagrammet i EasyView för att se hur länge den relativa luftfuktigheten legat över rekommenderade värden.
2. Rätt luftfuktighet minskar smittspridning
Det är inte bara hög luftfuktighet som kan få konsekvenser. När det gäller inomhusklimat kan torr luft vara negativt. Under vintern ökar sjukfrånvaron på grund av bland annat förkylningar och magsjukor. Ett sätt att minska smittspridningen är att öka luftfuktigheten. En studie från KTH visar att virus lever bäst i en luftfuktighet upp till 24 procent RH. Flest aktiva influensavirus finns det vid en luftfuktighet under 40 procent. medan luftburna virus reduceras inom 15 minuter om luftfuktighet ökar. Ligger den relativa luftfuktigheten mellan 40-60 procent minskar virus och bakteriers chans till överlevnad drastiskt. Dessutom begränsas spridningen då partiklarnas ökade massa gör att de fortare faller till marken.
Läs mer om sjukfrånvaro och luftfuktighet här.
3. För ett bättre inomhusklimat
Förutom att låg luftfuktighet leder till större smittspridning är det obehagligt för personer att vistas torr luft. Även om rekommendationer om inomhusklimat ofta handlar om temperatur och ventilation spelar fukten en stor roll. Enligt en studie av
Peder Wolkoff, tidigare professor inom inomhusklimat och idag forskare vid National Research Center for Occupational Health and Safety (NFA) är framförallt personer över 35 år mer känsliga för torr luft. Vad det beror på är inte riktigt klart, men en anledning kan vara att slemhinnorna blir mindre motståndskraftiga mot uttorkning med åldern.
Läs mer om luftfuktighetens betydelse inomhus här.
Studien har visat att personer som arbetar på kontor med en relativ luftfuktighet på mellan 40-50 procent i allmänhet tycker att luften är bekväm att arbeta i. Ligger däremot fukten på under 30 procent klagar de anställda på irritation av slemhinnor i ögon, nästa och hals. De känner sig även trötta och får huvudvärk.
4. Ökad hållbarhet för livsmedel
Vid livsmedelshantering är temperaturförhållandena ofta viktiga. Det är dock en bra idé att även mäta luftfuktigheten för att öka livslängden på frukt, grönsaker och andra färskvaror. Ägg bör till exempel förvaras i låg luftfuktighet för att minska risken för mikrobiell kontaminering. Torrvaror behöver som namnet antyder en torr miljö för att inte skadas. Annars ökar risken för mjölbaggar och annan ohyra.
När det gäller livsmedel kan det vara en fördel att få larm om fuktnivåerna är för höga eller låga. Då används ett fjärrövervakningssystem eller en GSM-logger.
5. Skydda känsliga material
När det gäller känsliga material och historiskt värdefulla föremål är det viktigt att mäta relativ luftfuktighet.
I historiska värdefulla byggnader bör ett stabilt inomhusklimat med små och långsamma variationer bör eftersträvas. Ofta vill man ha en luftfuktighetsnivå runt 50 procent medan nivåer över 65 procent och under 30 procent bör undvikas.
Under kortare tid (6-12 timmar) kan värden under 50 procent RH accepteras. Risken för skador och biologisk nedbrytning är stor om luftfuktigheten långvarigt ligger över 80%.