5 tips att tänka på vid fjärrmätning
Vill du läsa av din mätdata via webben är fjärrmätning det du ska välja. Din mätutrustning kommunicerar då med en webbserver där du som användare kan logga in för att ta del av din data. Fördelen med att se mätningen medan den pågår är att du kan göra justeringar och direkt se resultatet.
Vad ska du då tänka på när du väljer utrustning för fjärrmätning?
1. Hur många mätpunkter har du?
Det finns olika typer av fjärrmätande utrustning. Har du bara ett fåtal mätpunkter kan det vara idé att titta på utrustning som skickar data själv med hjälp av inbyggt SIM-kort eller trådbundet nätverk. Har du många mätpunkter är det oftast bättre att satsa på ett system där en basenhet skickar data vidare till servern.
GSM-loggern är ett bra alternativ om du har få eller utspridda mätpunkter. Förutom att loggern har eget SIM-kort är den också batteridriven vilket ökar möjligheterna ytterligare. GSM-loggern finns för många olika mätstorheter.
Med flera närliggande mätpunkter är det en bra idé att investera i Intab Wireless System. Systemet består av en basstation och valfritt antal trådlösa radiologgers. Loggrarna finns för många mätstorheter, är batteridrivna och skickar data till basstationen via radiovågor. Basstationen skickar data vidare till webbservern via GPRS.
2. Vart är mätpunkterna placerade?
Som nämnts ovan är mätpunkternas placering viktig att ta ställning till vid val av utrustning. Förutom avståndet mellan punkterna behöver man även fundera på omgivande faktorer så som material i väggar och klimatförhållanden. Betong och armering kan vara problematiskt när det handlar om radioöverföring. Det mesta brukar dock gå att lösa med hjälp av räckviddsförlängare.
Är det omgivande klimatet väldigt kallt, varmt eller fuktigt kan det vara idé att använda sig av externa givare och placera loggern utanför.
Notera att du även behöver veta om platsen för mätning har mobiltäckning. Detta är oftast nödvändigt när det handlar om fjärrövervakning.
3. Hur ofta vill du sampla?
Olika utrustning har olika egenskaper och kan sampla olika snabbt. När det handlar om fjärrövervakning måste du också fundera på hur ofta du behöver se din data online. Stora datamängder är både kostsamt och ibland onödigt att föra över. Ett vanligt misstag är att man tror att man behöver sampla snabbare än vad man egentligen måste. Det finns exempelvis oftast ingen mening med att sampla inomhustemperatur varje minut, utan en gång i halvtimmen kan vara fullt tillräckligt.
Är man ute efter att sampla riktigt tätt rekommenderar vi att man funderar på om fjärrmätning är nödvändigt. För att få en större stabilitet i sin mätning är det oftast bättre att spara data lokalt i dessa fall.
Läs mer om samplingsintervall här.
4. Har du tillgång till nätspänning?
Många av lösningarna för fjärrmätning klarar sig på batteri. Tänk dock på att byta batteri med lagom intervall för att inte riskera att förlora data. Basstationen för Intab Wireless System kräver dock nätspänning. Ska du mäta processignaler med exempelvis tryckgivare krävs även då ofta nätspänning.
5. Hur ser behovet av längre fram?
Genom att tänka ett steg längre kan man ofta spara både tid och pengar. Kommer mätbehovet utökas längre fram kan det vara smart att välja ett fjärrövervakningssystem. Enskilda loggers kräver egna abonnemang, vilket blir dyrare än om man väljer att mäta med ett system. Intab Wireless System är ett bra val om du vill utöka din mätning efterhand. En basstation kan ha upp till 100 loggers ansluten. Vill man däremot ha möjlighet att mäta på olika fristående platser är förmodligen GSM-loggern ett bättre alternativ. Varför inte kombinera olika alternativ? Alla våra fjärrlösningarna skickar nämligen data till samma molntjänst så du kan se din data via samma inloggning.