Nu ska förskolans miljö granskas
Det har visat sig att förskolan är en verksamhet som sticker ut när det gäller ohälsa. Därför ska Arbetsmiljöverket göra en stor granskning av arbetsmiljön, där bland annat inomhusklimatet på förskolor undersöks.
Tidigare inspektioner har gett indikationer på att det finns mer att göra. Nu är målet att få en bättre arbetsmiljö på förskolor runt om i landet. Granskningen kommer ske ur ett brett perspektiv och även kommunens arbete för att sätta in åtgärder kommer att synas. Har sjukskrivningar ökat? Vad beror det på? Vad gör man åt det? Syftet är att kommunerna ska bli bättre på att jobba med systematiskt arbetsmiljöarbete.
Efter möten med tjänstemän på kommunerna kommer förskolor besökas för att se hur det fungerar i praktiken.
Under hösten kommer Arbetsmiljöverket genomföra ett femtiotal inspektioner. Nästa år sätter den större nationella granskningen igång.
Kontrollera ventilationen
Förutom buller, stress och hård belastning är inomhusklimatet på förskolor bristfälligt när man ser på bland annat ventilation, vilket kan leda till huvudvärk med mera. Många gånger är lokalerna för hårt belastade. Då är det en god idé att mäta koldioxidhalten. Långvariga halter över 1000 ppm är en indikation på att ventilationens kapacitet inte är tillräcklig.
Att just koldioxid används som indikation för detta beror på att människan är den största källan till koldioxid inomhus. Bäst fungerar det som indikator i lokaler, skolor, idrottshallar eller små rum.
Att mäta CO2-halten över några dygn ger svar på om ventilationen klarar antalet människor som vistas där. Ventilationssystem ska även funktionskontrolleras innan de tas i bruk. Sedan ska man göra kontroller med vissa intervall.
Genom att mäta koldioxid är det även möjligt att räkna ut ventilationsindex för lokalen. Här finns formeln för det.
Fråga experten: Hur använder jag ventilationsindex?
För varm eller för kallt?
Vid klagomål på temperaturen ska en indikerande mätning göras. Då undersöks förekomsten av luftrörelser och golvtemperaturen mäts. Riktvärden är att lufttemperaturen ska vara över 20°C (22°C för känsliga grupper) men inte högre än 24°C och golvtemperaturen över 18°C och drag ska inte förekomma.
Visar mätningarna över eller under riktvärdena ska utredningen gå vidare till en utförlig mätning.
Läs mer om hur man utreder klagomål på inomhusklimatet här.
Fukten viktig för inomhusklimatet på förskolor
Även den relativa luftfuktigheten är viktigt för upplevelsen av inomhusklimatet. Förutom att låg luftfuktighet leder till större smittspridning är det obehagligt för personer att vistas torr luft. Även om rekommendationer om inomhusklimat ofta handlar om temperatur och ventilation spelar fukten en stor roll.
Studier har visat att virus chans till överlevnad drastiskt minskar om den relativa luftfuktigheten ligger på mellan 40-60 procent.
Vanlig nivå inomhus är mellan 20-40 procent. Lägre nivåer kan uppfattas som torrt och dammigt medan betydligt högre kan uppfattas som klibbigt. Under vintern ligger fuktighetsnivån oftast under 40 procent RH och ibland under 15 procent.
För att mäta den relativa luftfuktigheten övertid använd sen logger. Här finns våra loggers för temp och fukt.