God inomhusmiljö leder till bättre hälsa
En god inomhusmiljö och bra ventilation leder till högre produktivitet och minskad korttidssjukfrånvaro.
Det finns alltså stora pengar att spara för företag genom att ha ett bra klimat inomhus.
Undersökningar visar att temperaturen har stor påverkan på kontorspersonals arbetsprestation. Vid 21-22°C ligger prestationen på 100 procent. Ligger temperaturen över eller under denna nivå faller arbetsprestationen. Vid 16°C ligger prestationsnivån på 93 procent. Man kan alltså säga att arbetseffektiviteten minskar med 1,1 procent per sänkt grad.
God inomhusmiljö – bättre prestationer
Även upplevelsen av inomhusklimatet spelar roll för prestationerna på en arbetsplats. En nära 100-procentig prestation blir det om andelen missnöjda med luftkvaliteten är omkring tio procent. Ökar de missnöjda till 75 procent faller prestationen med åtta procent.
Det är alltså viktigt att kontrollera att man har en god inomhusmiljö på en arbetsplats. Skicka gärna ut en enkät eller fråga personer vad de tycker om temperatur och luftkvalitet. Mät för att att vara säker på att nivån ligger på en rimlig nivå. Även luftfuktigheten spelar en viktig roll för upplevelsen av inomhusklimatet. Förutom ett stort utbud för köp av temperatur- och fuktloggers erbjuder vi även hyrlösningar.
Fråga experten: Kan rätt luftfuktighet minska sjukfrånvaron?
Bra ventilation ger frisk personal
Ventilationsgraden är viktig och den spelar även roll när man ser till korttidssjukfrånvaro. Ett ventilationssystem är ofta anpassat för uteluftflöde mellan sju och tio liter per sekund och person vid stillasittande arbete. Vid dessa flöden är dock risken för korttidssjukfrånvaro 60 till 70 procent. Genom att öka flödet till 25 liter per sekund och person skulle risken minskas till 36 procent. Samtidigt skulle prestationerna öka med fyra procent.
Ligger ventilationsflödet på den nedre nivån, alltså sju liter per sekund, samtidigt som temperaturen är okontrollerad kan produktionsbortfallet bli två procent. Skulle temperaturen däremot ligga på 22°C och ventilationsflödet öka till 25 liter per sekund skulle arbetsproduktionen kunna öka med sex procent. Faktum är att den ökade prestationen som en högre ventilationsgrad leder till kan kompensera för ett företags sjukfrånvaro.
Kontrollera med CO2
Ett sätt att kontrollera ventilationen är att mäta koldioxid. Enligt Arbetsmiljöverket ska man eftersträva en koldioxidhalt under 1 000 ppm i lokaler där föroreningarna huvudsakligen kommer från människor. För detta kan det behövas ett uteluftsflöde på minst 7 liter per sekund och person vid stillasittande arbete i lokaler där personer vistas mer än tillfälligt. Notera dock att denna koncentration inte är farlig. Inte ens vid högre halter finns det någon direkt hälsofara. Gränsvärdet för medelvärdet under en arbetsdag är 5000 ppm. Det är först vid denna nivå som koldioxidhalten vid vissa enskilda fall kan ge skadliga effekter.
Visserligen ökar kostnaderna i takt med en ökad ventilationsgrad och mer styrd temperatur. Dessa kostnader är dock små i sammanhanget då man ser till intäkten från potentiellt minskade personalkostnader.