Fråga experten: Vad ska jag tänka på vid mätning i livsmedelstransporter?

Att hålla rätt temperaturer under transporter av kylda och frysta livsmedel är en viktig faktor för att minska risken för bakterier och förstörda matvaror. Vad gäller då vid mätning i livsmedelstransporter?
Säkerheten och kvaliteten hos kylda och frysta livsmedel påverkas under hantering, lagring och transport. Alla typer av förändringar som kan påverka livsmedel är temperaturberoende. Ju lägre temperaturen är, ju långsammare sker förändringarna.
Hantering, lagring och transport av kylda och frysta livsmedel ska ske vid en temperatur som säkerställer att hälsofara inte uppstår. Förpackningarnas produkttemperatur ska hållas genom hela distributionskedjan.
5 tips för temperaturmätning av livsmedel
Frysa livsmedel
Frysta livsmedel ska inte hanteras på ett sätt att produkttemperaturen överstiger -18°C. Det innebär att även lufttemperaturen måste vara -18°C eller lägre. Vilken exakt temperatur som ska gälla tar kedjans aktörer fram med tester kopplade till HACCP riskanalys.
Kylda livsmedel
Vad som gäller för kylda livsmedel beror på om det handlar om icke animaliska produkter, animaliska produkter eller vegetabilier. När det gäller icke animaliska är det producentens ansvar att ta fram en lämplig produkttemperatur för varje produkt. Temperaturen ska finnas angiven på förpackningen tillsammans med bäst före-datumet.
Produkter av animaliskt ursprung har strikta temperaturkrav vid kedjan fram till slutmålet. Därefter gäller den temperatur som står angiven på förpackningen. För flertalet produkter gäller att ju lägre temperatur man håller, ju längre tid kan man lagra produkten.
Vegetabilier avser frukt, bär, grönsaker och rotfrukter. Här finns inga särskilda temperaturkrav. I stället är riktlinjen att temperaturen ska ligga på en bra nivå sett till livsmedlets temperaturkänslighet.
Temperaturreserv
Att en produkt har en temperaturreserv innebär att den kyls ned till en lägre produkttemperatur än vad som föreskrivs. Detta gör att produkten klarar av vissa temperaturhöjningar under hanteringen. Man bör arbeta med en temperaturreserv på minst 2°C när det gäller kylda livsmedel och 2-7°C när det gäller frysar.
Dokumentera mätresultaten
Resultaten från de mätningar som du gör av produkt- och lufttemperatur ska finnas sparade och dokumenterade enligt tabellen nedan (källa: Livsmedelsverket). Även eventuella avvikelser och åtgärder ska finnas dokumenterade.

När en produkt övergår från ett led till ett annat i distributionskedjan ska mottagaren kontrollera produkttemperaturen. Lufttemperaturen i lastutrymmet ansvarar transportören för.
Lufttemperaturen under en transport av kylda och frysta livsmedel ska enligt lag mätas och registreras i alla typer av utrymmen. Hur ofta mätvärden ska lagras beror på vilken typ av utrymme det handlar om. Vid lagring ska mätvärden sparas vad 30:e minut, vid transport kortare än 24 timmar var femte minut och vid transporter som är mellan 24 timmar och sju dygn lång var 15:e minut. Är transporten längre än sju dygn ska lufttemperaturen registreras en gång i timmen.
För att mäta är det lämpligt att använda sig av en datalogger. Det finns olika typer av loggers, sådana som tankas av manuellt efter mätningens slut eller fjärrövervakande instrument. En stor fördel med den sistnämnda varianten är att det finns möjlighet till larm under mätningen om temperaturnivåerna blir för höga.
Temperaturutrustningen måste vara kalibrerad. Kalibreringsdokumenten ska finnas sparade under 36 månader.
I övrigt ska loggrarna visa 90 procent av mätvärdet inom tio minuter vid transport och 20 minuter vid lagring. Mätområdet ska vara mellan -30°C och +30°C. Mätosäkerheten får inte vara mer än +/-0,5°C.
Placering av givare
I en transport ska temperaturgivarna vara placerade på tre platser i lastutrymmet – vid förångarens utblås och returintag samt i takhöjd en meter från bakdörren. Har lastutrymmet flera temperaturzoner med aggregat ska givare vara placerade vid varje aggregats utblås och returintag.
I ett utrymmet för lagring av livsmedel ska givare vara placerade i en relevant höjd gällande den praktiska hanteringen som sker i lokalen. Punkterna ska vara placerade så nära godset som möjligt. Var noga med att givarna inte blir påverkade av kortvariga temperaturvariationer, såsom vid dörröppning.
I utrymmen större än tio kvadratmeter ska lufttemperaturen mätas med registrerande mätutrustning. Är utrymmet mindre räcker det att mäta med en vanlig kalibrerad termometer. Antalet givare som krävs beror på utrymmets storlek.
Mer läsning: Mätning under transport – viktigt för slutprodukten