Coronavirus hittades i ventilationen
Coronavirus hittades i ventilationen på ett sjukhus. Fyndet visar på att viruset kan vara luftburet, vilket betyder att det kan smitta på längre avstånd.
Viruset i ventilationen på Akademiska sjukhuset i Uppsala var dock inte aktivt och smittsamt.
Svensk ventilation har tagit höjd för aerosolsmitta i sina rekommendationer för ventilationen i kommersiella och offentliga lokaler. Rekommendationerna hänvisar till den europeiska ventilationsorganisationen Rehva som beskrivit hur viruset kan spridas och hur ventilationen kan förebygga luftburen smitta.
Coronasmittan påverkas av luftfuktigheten
Partiklar av coronavirus konstant
Koncentrationen av viruspartiklar är relativt konstant i hela det rum där en smittad person vistas. Ventilationen kan därför effektivt späda ut luften och föra bort viruset. Detta under förutsättning att människor håller avstånd till varandra. Visserligen hjälper ventilationen till att späda ut koncentrationen av virus, men mot de riktigt stora viruspartiklarna som finns nära en smittad person hjälper inte ventilationen.
Just nu är det kanske därför extra viktigt att hålla koll på ventilationen.
Kontrollera med CO2
För att veta om ventilationen är tillräcklig i lokaler där luftföroreningar huvudsakligen avges av människan själv kan man mäta koldioxidhalten i luften.
Hur bra fungerar ditt ventilationssystem?
Koldioxidhalten är inte ett direkt mått på luftkvaliteten utan på hur mycket uteluft som tas in per person. När uteluft ventileras genom en lokal med personer tar den med sig både föroreningarna från människorna och koldioxiden ut ur lokalen.
När luften passerar genom lokalen ökar koldioxidhalten från halten utomhus (som varierar mellan ca 350 och 400 ppm) till det värde som man mäter upp i inomhusluften. Ju lägre luftflödet är desto mer ökar koldioxidhalten och koldioxidhalten är därför ett mått på luftflödet per person.