Dåligt inomhusklimat – akut problem på museum
Evolutionsmuseet i Uppsala larmade nyligen om att bristfälligt inomhusklimat får de bevarade fossilerna att falla i bitar.
Till SVT säger museichef Mats Eriksson att det är ett akut problem
På museet i Uppsala finns nordens största samling av äkta dinosaurieskelett. Samlingen har man fått tack vare att Uppsala universitet var delaktiga i en stor dinosaurieutgrävning i Kina för hundra år sedan. Nu förstörs de miljontals år gamla skeletten på grund av ett museibyggnaden inte håller tillräckligt hög standard. En långsam process, som trots det är ett akut problem för museet. Problemet är inte unikt för Uppsala. Runt om i hela landet håller museum till i gamla byggnader med bristfälligt inomhusklimat.
Dåligt inomhusklimat på museum – vanligt problem
I en enkät gjord av Artdatabanken framkom det att sex av tio museum inte klarar av att ta hand om naturhistoriska föremål. Det leder till att de nu faller sönder. Förutom museet i Uppsala uppger Ájtte fjäll- och samemuseum i Jokkmokk att de har problem. Förutom problem med klimatet upplever museum dessutom personalbrist.
Hur klimatet ska vara beror på vad det är för typ av föremål som bevaras. För vissa material är en jämn temperatur viktigast och för andra en jämn relativ luftfuktighet. Hursomhelst är klimatet vid bevarande av värdefulla föremål av så stor vikt att IIC (International Institute for Conservation of Historic and Artistic Works) och ICOM-CC (International Council of Museums, Committee for Conservation) 2014 gav ut en deklaration om klimatriktlinjer.I korthet kan man sammanfatta riktlinjerna att ett stabilt klimat med små variationer är önskvärt. Luftfuktigheten bör ligga runt 50 procent. Nivåer över 65 och under 30 procent bör undvikas.
Vissa variationer tillåtna
När det gäller temperaturen bör den ligga på mellan 15-25°C. Vissa variationer är tillåtna, men hur mycket temperatur och luftfuktighet som högst får variera beror på vilken typ av föremål som förvaras.
För att säkerställa att inomhusklimatet är rätt är det smidigt att använda sig av en datalogger eller ett system för fjärrövervakning. Fördelen med det sistnämnda är att det går att få larm om klimatet svänger för mycket.
Våra instrument för fjärrövervakning hittar du här.
Mer läsning:
Klimatet viktig punkt för museum
Följer du föreskrifterna gällande inomhusklimat i arkivlokaler?
Vill du har mer tips och nyheter från oss? Anmäl dig som prenumerant till vårt nyhetsbrev här.