Fuktproblem? Vem är ansvarig?
Att regelbundet vistas eller bo i byggnader med fuktproblem kan leda till olägenhet för människors hälsa.
Vem är då ansvarig för fuktproblem i lokaler och bostäder?
Det är fastighetsägaren som ansvarar för att du har en bra inomhusmiljö. Det är därför dem du ska kontakta om du upplever problem. Hjälper inte det är det miljöskyddskontoret som bedömer om skadan bör utredas ytterligare.
För dig som fastighetsägare gäller det att ta klagomål på allvar. Kontrollera om det finns synliga fuktskador och fuktfläckar eller om det finns omfattande kondens på fönster när det är kallt ute (-5°C eller lägre). Under vintern bör fukttillskottet inomhus inte regelbundet överstiga 3g/m2 och luftfuktighetens medelvärde ska inte överstiga 7 g vatten/kilo torr luft vilket motsvarar ungefär 45%RH vid 21°C.
Inga gränsvärden
Det finns inga direkta gränsvärden gällande fukt inomhus. En rekommendation är dock att fukthalten inte bör överstiga 75%RH under längre perioder. Det kan skapa problem som mögel, kvalster och kemisk nedbrytning. Man brukar säga att en luftfuktigheten inomhus bör ligga på mellan ungefär 30 till 60%RH, men detta varierar något.
Mäta RH vid fuktproblem
Det är inte lika lätt att känna av på vilken nivå den relativa luftfuktigheten ligger på som det är att exempelvis känna temperaturen. Det är därför en god idé att logga fukthalten under en period med en datalogger.
Här hittar du våra loggers för mätning av RH.
Fukt inomhus beror dock långt ifrån alltid på fuktig luft. I stället kan markfukt och läckage ligga bakom problemen. För att undvika läckage finns läckagelarm.
För att påverka relativ luftfuktighet gäller det att ha en god och jämn ventilation. Detta är särskilt viktigt på platser där det produceras mycket fukt, till exempel i badrum och kök. Temperaturen bör även vara jämn och det ska inte vara för kallt. I fritidshus bör man därför ha underhållsvärme för att undvika temperaturer under 15°C.
Inte skadligt men besvärande
Hög luftfuktighet i sig är inte skadligt. Det är följderna av hög luftfuktighet som kan vara skadliga, exempelvis mögel, kvalster och bakterier. Hög eller låg luftfuktighet kan däremot vara besvärande för vissa. Vid låg luftfuktighet kan personer uppleva problem som irriterade slemhinnor och torr hud. När det gäller hög luftfuktighet påverkar människor främst av detta i samband med hög värme. Det blir då kvalmigt och man blir slö och varm. Bakterier trivs dessutom bättre i torr luft vilket ökar smittspridningen.
Läs också:
5 anledningar att mäta relativ luftfuktighet