3 tips för mätning i livsmedelstransporter
Att hålla rätt temperatur är viktigt då det gäller livsmedel. Självklart vill man undvika att mat blir förstörd och då riskerar att göra människor sjuka.
Transporter av färska och frysta livsmedel har strikta branschkrav att följa. Allt för att undvika att mat med bristfällig kvalitet hamnar i butikerna. Olika typer av livsmedel har olika temperaturbehov.
Att livsmedelslaster blir förstörda kan bli dyrt för transportföretaget. Därför är investeringen i ett väl fungerade mätsystem ofta en lite kostnad i sammanhanget.
Mätning under transport – viktigt för slutprodukten
1. Välj rätt instrument
Genom att mäta temperatur med antingen ett system för fjärrövervakning eller en manuell datalogger får transportföretagen och livsmedelsföretagen möjlighet att kontrollera att temperaturnivåerna legat på en bra nivå under hela transportkedjan. Väljer man fjärrövervakning finns möjlighet att följa temperaturutvecklingen längst transporten medan en manuell logger tankas av i efterhand.
Här finns våra lösningar för fjärrövervakning.
Möjlighet till larm är en bra funktion. Då kan föraren få larm om temperaturen under- eller överstiger inställd larmgräns. Genom att få en varning om temperaturen inte ligger på rätt nivå har man möjlighet att åtgärda problemet utan att lasten tar skada.
Den manuella mätningen fungerar mer som bevis för att transporten skett under rätt förhållanden.
Våra temperaturloggers finns här.
2. Mät rätt
Det är ingen idé att mäta om man inte mäter på rätt sätt. Ett lastutrymme med livsmedel ska vara försett med tre mätpunkter. De ska vara placerade enligt bilden nedan, en vid förångarens utblås, en vid förångarens insug och en i takhöjd en meter från bakdörren. Mätvärden ska sparas var femte minut om transporten är kortare än 24 timmar och var 15:e minut om transporten är över 24 timmar men mindre än sju dygn.
I utrymmen för lagring ska temperaturmätning ske var 30:e minut.
3. Glöm inte att mäta relativ luftfuktighet
Det är inte bara temperaturen som är viktig att kontrollera vid livsmedelstransporter. Vid transporter av oförpackade livsmedel måste man även ta hänsyn till den relativa luftfuktigheten. Den ska då ligga på mellan 80 och 100 procent RH.
Grönsaker och andra färskvaror som förvaras i påsar kan få problem med kondens, vilket ökar risk för mikroorganismer. Genom att kontrollera luftfuktigheten kan man avhjälpa detta.
Vill du få nyheter och tips från oss direkt i din mail? Prenumerera på vårt nyhetsbrev här.
Mer läsning:
Fråga experten: Vad ska jag tänka på vid mätning i livsmedelstransporter?