Fråga experten: Bör jag mäta luftfuktighet?
Det beror så klart på.
När det kommer till inomhusklimat är svaret egentligen att du alltid bör mäta fukt när du vill ta reda på inomhusklimatet. Cirka 10% av flerbostadshusen i Sverige har fukt- eller mögelproblem. I samband med en temperatur och/eller koldioxidmätning bör du även mäta fukt. Luftfuktigheten är en viktig parameter för både för människor, skadedjur och byggmaterial.
Tre tidigare inlägg om fukt och inomhusklimat:
– 4 tips för att motverka mögel
– Minska sjukfrånvaron- höj luftfuktiheten
– Luftfuktighetens påverkarn större än man tror
Loggers för att mäta relativ luftfuktighet.
Arbetar man med livsmedel är det en bra idé att inte bara mäta temperatur utan också luftfuktighet för att öka livslängden på frukt, grönt och färskvaror. Exempelvis ägg bör lagerföras med låg luftfuktighet för att minska risken för mikrobiell kontaminering. Torrvaror behöver som namnet antyder en torr miljö för att inte skadas. Vid hög luftfuktighet ökar risken för mjölbaggar och annan ohyra.
Läs mer om livsmedel på vår rådgivningssida.
Exempel där luftfuktighet är en viktig parameter
När man jobbar med:
- känsliga material som papper, textilier, trä, konstverk
- läkemedel
- livsmedel
- inomhusklimat, så som fastighet, lager, och övriga lokaler
- jordbruk och lagerhållning av foder, spannmål, frukt och rotfrukter
- platser som riskerar korrosion eller mögelbildning
Det finns säkert minst lika många situationer till där fukt är en viktig parameter att hålla koll på. Har du något mer förslag? Kommentera gärna nedan.