4 tips vid mätning av koldioxid
1. Tänk på placeringen
90% av alla koldioxidloggers är felplacerade. Det är vanligt att loggern placeras för högt upp. Koldioxid är en relativt tung gas, som sjunker efter att vi andats ut den. Att mäta koldioxidhalten ovanför huvudhöjd, eller i värsta fall ännu högre, kommer alltså ge en direkt felaktig mätning. Det bästa är att mäta som högst i huvudhöjd, för att få en bättre bild av koldioxidhalten i en lokal. Om de som är i lokalen för det mesta sitter ner är huvudhöjden alltså inte den samma som om man oftast står upp. På en förskola är huvudhöjden oftast ännu lägre då barn och personal ofta sitter på golvet.
Se utbudet av koldioxidloggers här
2. Håll koll på riktlinjerna
Folkhälsomyndigheten skriver i sina allmänna råd om ventilation:
“Om koldioxidhalten i ett rum vid normal användning regelmässigt överstiger 1 000 parts per million (ppm), bör detta ses som en indikation på att ventilationen inte är tillfredsställande.”
3. Mät under en längre period
Vi rekommenderar att man mäter koldioxid under minst en vecka för att få en så korrekt bild som möjligt utav rådande situation. Men hur skiljer sig vinterns koldioxidnivå ifrån sommarens? Är det möjligt att anpassa ventilationen, och på så sätt spara pengar?
4. Förstå datan och se samband
Det är en bra idé att räkna ut ventilationsindex i samband med koldioxidmätning. Detta görs enkelt med Easyview. Ventilationsindex är förhållandet (kvoten) mellan koldioxidhalten i frånluften och i rummet.
Genom att regelbundet mäta får man också en förståelse för den mätdata som kommer in, och kan se samband och snabbt notera när något inte står rätt till.
Det är också viktigt att inte stirra sig blind på koldioxidmätningar, ofta är det fukthalt, temperatur samt mängden partiklar som avgör hur vi upplever klimatet.
Här kan du se vårt utbud av koldioxidloggers.
Vår smarta skolväska är perfekt vid mätning av inomhusklimat.