Hur balanserar man energieffektivisering med komfort?
Ofta när ett projekt för att utreda effektiviseringsåtgärder startas upptäcker man en överbelastning av framförallt ventilations- och värme/kylsystem. Eller motsatsen. Men genom att se över de rutiner som finns och mäta sina insatser är det lättare att se potentialen.
Förstå behovet
Genom att kartlägga belastning av lokaler, salar eller utrymmen kan du får en bra indikation kring er användning. Då kan ni se hur behovet av ventilation och temperatur varierar under dygnet, dagarna och årstiderna. Att mäta sommartid kommer inte ge samma resultat som att mäta på vintern exempelvis. På många håll är ventilationen och temperaturen i lokaler satt på densamma hela dygnet, men måste det vara lika bra klimat klockan två på natten som på dagen?
Ett bra tips är att besöka den aktuella platsen på natten, för att se om något används i onödan. Lampor, apparater är exempel på sådant som enkelt kan stängas av för att spara pengar.
Använd momentana instrument för att snabbt se skiftningar mellan olika platser: EnergyLogger för elmätning och Thermohygrometer för fukt och temp.
Undvik att kyla ner
Kyla är en energikrävande process, det kostar 3 gånger så mycket el att kyla en grad mot att värma en grad.
Att skärma av sol är ett effektivt sätt att få ner temperaturen sommartid. Antingen med markiser eller med solfilm på fönster. Mycket av den värme som alstras på exempelvis ett kontor är belysningen och värme från datorer och andra maskiner. Om man då installerar behovsanpassad belysning, och ser till att stänga av de apparater som inte är i bruk kan detta minska kylbehovet med upp till 80%.(Källa: Energimyndigheten)
Kanske kan spillvärmen från en maskin återvinnas för att värma någon annan del av byggnaden eller värma det tappvarmvatten som behövs?
Tips till sommaren: Genom att sänka luftfuktigheten sommartid från exempelvis 50% till 30% blir effekten att den upplevda temperaturen sjunker med upp till nio grader.
Människor är olika
Komfort är ett komplicerat ämne att hantera. Alla människor upplever klimatet olika, bland annat på grund av ålder, hälsotillstånd eller hur mycket man rör på sig.
Genom att informera om arbetet med att effektivisera, och involvera de berörda kan man lättare få en förståelse för behoven. Och alla parter kan bli mer lyhörda och ha lättare till dialog i arbetet.
Missförstånd skapar klagomål
Blanda inte ihop den operativa temperaturen med lufttemperaturen. Mängden klagomål till hyresvärdar har ökat i och med de nya kraven på energieffektivisering. Detta beror på att de nya lagkraven missuppfattas där det står vilka temperaturgränser som är acceptabla. Dessa nivåer är bestämda utifrån den operativa temperaturen, inte lufttemperaturen. Den operativa temperaturen tar hänsyn till strålningsvärme, drag mm.
Den lägsta operativa temperaturen i vistelsezonen bör vintertid inte underskrida 18°C och 20°C för känsliga personer i bostads- och arbetsrum.
Fråga Experten: Varför behöver jag mäta operativ temperatur?
Globgivare för mätning av operativ temperatur.
Möblera rätt och spara på värmen
Hur man möblerar inomhus spelar roll för elförbrukningen. Det är t.ex. inte optimalt att ha skrivbord vid ett fönster eller möbler framför element, en bokhylla kan däremot fungera utmärkt som tilläggsisolering.
Bra läsning: Klimat och energi– Länsstyrelsen