Spara energi när priset är som högst
Det är hög belastning på det svenska elnätet. Så hög att Svenska kraftnät i somras gick ut med en varning om kommande elbrist.
Det har även aviserats om nya elpriser där priset styrs efter efterfrågan. Det gör att det inte enbart gäller att spara energi, det gäller även att spara vid rätt tillfälle.
Den ökade efterfrågan på el har redan fått konsekvenser. I Västerås, Eskilstuna och Katrineholm öppnade Amazon Web Services för en tid sedan datacenter. På grund av att serverhallarna använder så mycket el blir det svårt för företag att etablera sig i området. Enligt beräkningar kan den totala samhällsförlusten i landet bli 50 miljarder per år fram till 2030 om inte problemet med elbristen får en lösning. Bostadssektorn beräknas drabbas hårt.
Anpassa för att spara energi
Med den nya prissättningen där efterfrågan styr elpriset hoppas Vattenfall nu att fler ska använda mer el när det finns ledigt utrymme i nätet. Därför bör fastighetsägare förbereda sig redan nu. Det gäller att ha beredskap för att vara flexibel i sin elanvändning.
– Fastighetsägare måste från och med nu sluta betrakta hus som enskilda individer där energi- och effektoptimering görs utifrån den enskilda byggnaden. Har man ett bestånd av byggnader måste man börja tänka att varje enskild byggnad är en del i en stor maskin som optimeras och driftas i samspel med energisystemet som helhet, säger Örebrobostäders Jonas Tannerstad till Fastighetstidningen.
Öbo i framkant
Öbo med Tannerstad i spetsen ligger långt fram vad gäller energieffektivisering av sitt befintliga fastighetsbestånd. Där har mätningar varit grunden till framgång.
Läs mer om hur Örebrobostäder effektiviserat med hjälp av loggers från Intab.
Fastighetsbolaget har verkligen haft ett lyckat energiarbete, som bland annat genererat Eon och tidningen Veckans Affärers energipris – E-prize 2012.
– Har lite svårt att förstå allt detta, vi har ju bara mätt, låtit det ligga till grund för en tydlig strategi och sen kavlat upp ärmarna och jobbat. Sen har vi förstås mätt igen. Grunden ligger i att ta reda på hur verkligheten förhåller sig genom mätningar. Vi vet, sa Tannerstad då.
Energikartläggning
Att göra en energikartläggning är ett först steg till att se vad och när energianvändningen är som störst. Saker att hålla koll på är bland annat belysning, ventilation, värme och kyla. Tvättstugan är en stor energitjuv. Faktum är att man brukar räkna med att ungefär 15 procent av den totala energin i ett flerbostadshus används i tvättstugan. Torktumlaren står för högst elförbrukning i tvättstugan, cirka 70 procent. Här kan det vara idé att förskjuta tvättiderna så att alla inte tvättar på de tider då elnätet har som högst belastning.
Med en Energy Logger är det enkelt att mäta elanvändning på specifika platser. Loggern är ett bra verktyg vid felsökning, övervakning och kartläggning av elanvändningen.
Mer läsning:
Elpriset har ökat med 70% sedan ifjol, dags att börja energieffektivisera?