Hur bra fungerar ditt ventilationssystem?
Vi vistas en stor del av vårt liv hemma, i genomsnitt 58 år. 27 år av dessa spenderar vi i sovrummet. Trots att en stor del av den luft vi andas in går genom ventilationssystem i hemmet är kvaliteten på luften där ofta sämre än på exempelvis en arbetsplats.
Med bakgrund av detta har Bengt Bergqvist på Energianalys AB på uppdrag av Svensk ventilation jämfört olika ventilationssystem. Till sin hjälp har han haft dataloggers från Intab.
I studien, som genomfördes i januari 2018, jämfördes ett system med både från- och tilluft (FTX) med ett system som enbart har frånluft (FX). Bengt Bergqvist mätte luftkvaliteten i två sovrum i liknande lägenheter. Lägenheterna låg i två olika bostadshus i Stockholm, men hade olika ventilationssystem. Båda systemen var nyinstallerade. Mätningarna gjordes under olika situationer som kan påverka ventilationssystemen, exempelvis med öppna eller stängda dörrar och fönster.
– Jag använde koldioxidloggers för att logga CO2-halter i sovrummen. Tryckloggers för att logga tryckdiffrensen över uteluftsdon i yttervägg för att få fram luftflöde och temperaturloggers från Tinytag för att logga fram- och returtemperaturen på värmesystemet, berättar Bengt Bergvist och fortsätter:
– Resultaten blev precis som jag hoppats och förväntat mig.
Här finns en sammanfattning av rapporten.
En bra logger för att mäta CO2 i ventilationskanaler med sekundintervall är Cometloggern. Denna finns i flera modeller, både som logger och fjärrmätare.
Stora variationer för ventilationssystem
Resultaten visade att luftens kvalitet varierade mycket i sovrummet med FX-system beroende på om dörrar och fönster var öppna eller stängda. Uteluftsflödet pendlade mellan 2,2 till 6,2 liter per sekund medan koldioxidhalten varierade från 500 till 4000 ppm. I sovrummet med FTX-system var kvaliteten mer stabil med ett uteluftsflöde på 10 liter per sekund oavsett. Koldioxidhalten varierade mellan 400 och 1000 ppm.
FX-ventilation kräver ett tätt klimatskal. Trots att den studerade byggnaden hade det kom cirka en fjärdedel av luftflödet via otätheter i stället för via uteluftsventilerna. Det undertryck som krävs i byggnader med FX-ventilation leder till att okontrollerad, ofiltrerad luft tränger in från trapphus och via läckande fasad. Detta gjorde att det studerade sovrummet, trots stängda fönster, hade otillräckligt luftflöde.
Resultaten blev precis som jag hoppats och förväntat mig.
Ett annat problem med FX-ventilation är att risken för kallras är stor. Detta då systemet tar uteluft genom fasaden. I FTX-system värms ofta den inkommande luften i ventilationsaggregatet vilket gör att risken för drag är mindre. Eftersom systemet även har kanaler för tilluft kan luften spridas kontrollerat till lämpliga ställen utan att orsaka obehag för de boende.
OVK – ingen garanti för bra inomhusklimat
I flerbostadshus ska obligatorisk ventilationskontroll (OVK) göras regelbundet. Meningen med detta är att kontrollera att inomhusklimatet är bra och att ventilationssystemet fungerar som det är tänkt. Bengt Bergqvist har dock gjort slutsatsen att kontrollen inte är någon garanti för att inomhusklimatet är bra.
– I ett FX-ventilerat hus visar OVK-mätningarna i bästa fall om bostadens totala uteluftsflöde är tillräckligt men inte hur flödet fördelas mellan de olika rummen. Flödet mäts nämligen normalt endast i frånluften, och det säger inget om hur luften kommer in i lägenheten, konstaterar Bergqvist.
FTX-system har särskilda kanaler för tilluft vilket gör att luften tillförs där det är tänkt. Tilluftsflödet kontrollmäts sedan via en OVK.
Vilket ventilationssystem ska man välja?
Efter studien drog Svensk Ventilation slutsatsen att ett ventilationssystem med både till- och frånluft (FTX) är att föredra. Detta bland annat på grund av att system med enbart frånluft (FX) är känsliga för öppna fönster och annat.
Glöm inte att byta filter. I FTX-systemet sitter de centralt i luftbehandlingsaggregatet medan det i FX-systemets filter sitter i uteluftsventilerna bakom radiatorerna i varje lägenhet. FX-systemen är mer känsliga för igensatta filter då det ökar tryckfallet, vilket ger undertryck. Läs mer här. |